Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Svinjetina»Pečena svinjetina»Svijski file sa medom i dve vrste senfa

Svijski file sa medom i dve vrste senfa

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88317k
Svijski file sa medom i dve vrste senfa
Fotografije: Yordanka Kovacheva
4 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
2
"Svaki zalogaj mesa će se topiti u ustima i dugo ćete pamtiti ukus ove svinjetine da dve vrste senfa"

Potrebni sastojci

  • svinjsko meso - 450 g, file, ceo
  • med - 3 supene kašike
  • senf - 4 - 5 supenih kašika, dižonski + 4 - 5 supenih kašika retro senfa
  • beli luk - 3 čena
  • brendi - 50 ml
  • voda - 100 - 120 ml
  • biber - po ukusu
  • ruzmarin - po ukusu
  • so - po ukusu
  • maslinovo ulje - oko 80 - 90 ml
  • sok od limuna - 3 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Očistite meso od kožice, žilica i masti. Operite i dobro osušite. Iseite na četiri jednaka dela i natrljajte biberom, ruzmarinom i prstohvatom soli. Sipajte polovinu senfa, meda, soka od limuna i polovinu maslinovog ulja i dobro pomešajte file tako da potpuno bude obljepljen smesom. Stavite ga u frižider na 2 sata-jednu noć-.

Jedan sat pre nego što počnete da pripremate jelo, izvadite meso iz frižidera da odtoji na sobnoj temperaturi (ali ne više od 20-23 stepena).

Kad prođe vreme, izvadite marinadu od senfa i meda iz mesa i u nju dodajte preostali senf.

Ugrejte preostalo maslinovo ulje na tihoj vatri i propržite čenove belog luka cele, malo izgnječene ili u listićima - kako volite. Kad počnu da dobijaju boju, ostavite ih po strani. Pazite da ne dobiju braon boju zato što će upropastiti jelo!

U tiganju sa istom masti, pojačajte vatru, i pecite meso sa svih strana, da sačuva sokove i da bude krto. Kad dobijete zlatnu koricu sa svih strana, sipajte brendi (nemojte stajati mnogo blizu. zato što prska), po želji možete flambirati ili ako ne, sačekajte nekoliko sekundi i sipajte toplu vodu.

Smanjite vatri i sipajte smesu od senfa i meda zajedno sa belim lukom.

Poklopite i kuvajte 5-6 minuta, na pola okrenite meso i promešajte sos, dodajte so i biber po ukusu. Nakon toga skinite sa vatre, ostavite jelo poklopljeno još 10 minuta.

Za to vreme ćete imati dobro prepečeno meso spolja i krto i roze iznutra. Ako vam se čini da je sirovo zbog boje, nemojte se brinuti - to nije tako. Uprskos tome, za one koji su tradicionalisti i žele da meso nema roze boju, prosto treba da produžite vreme pečenja. Nemojte preterivati, da ga ne isušite i da ne izgubi krtinu i teksturu.

Servirajte toplo, preliveno ukusnim sosom. Savršen dodatak jelu bio bi pečeni krompir u rerni.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: