Način pripreme
1. U zavisnosti od toga kakav bob imate, da li je mlađi, krehkih zrna ili veći i tvrđi, treba da radite na drugačiji način.
Manja, nežna zrna dodajete direktno i jelo, ali ako su tvrđa i veća, skuvajte ih u posoljenoj vodi i skinite oblogu.
2. Luk sitno iseckajte i propržite ga u ulju. Nakon 2-3 minuta dodajte mladi beli luk, krupnije iseckan i dva veća prstohvata soli. Kuvajte dok ne omekša povrće. Stavite paradajz pire i vino i sačekajte da se tečnost redukuje i da potpuno ostane na masti.
3. Sipaje kašiku brašna i mešajte minut-dva na umerneoj vatri, nakon to sipajte oko 1.3 l vode u delovima uz neprestano mešanje (ako želite da vam jelo bude gušće možete povećati količinu brašna).
4. Čim bujon provri, staivte bob, još soli po ukusu i majčinu dušicu sa ruzmarinom po želji. Kuvajte dok ne omekša i dok potpuno ne bude gotovo poslednje povrće koje ste dodali i sipajte kašike maslinovog ulja za još ukusa, boje i dobar izgled jela.
5. Sevirajte tako što preko svake porcije pospete svežu, iseckanu mentu. Tako će miris biti jaći i svžeiji. Po želji sa strane servirajte izrendan beli luk, potopljen u sirće i dodajte po 1 kašičicu u porciju.
Prijatno!