Način pripreme
1. Skuvajte pačije batake dok ne budu gotovi u blago posoljenoj vodi. Biudući da u principu oni imaju više potkožne masnoće, nije neophodno da dodajete u bujon.
2. Očistite, operite i isecite luk, dva struka belog luka, paprike i celer. Izdinstajte sa malo soli dok ne omekšaju u ulju. Ako je potrebno možete da dodate još masnoće, ali imajte u vidu, da je bujon takođe masan od pačijih bataka. Da bi jelo bilo finije, ja sameljem deo povrća a u parčićima ostavljam samo paprike i mladi beli luk.
3. Sklonite poklopac u sipajte paradajz pire i alevu papriku. Zapržite kratko uz neprestano mešanje.
4. Procedite topli pačiji bujon i sipajte u povrće. Ostavite da provri, a za to vreme oljuštite i isecite krompir na krupno. Dodajte i njega u jelo zajedno sa batacima.
5. Kuvajte oko 30 minuta ili dok krompir ne omekša. Dolivajte tečnost u ukusnu janiju ako je neophodno.
6. Začinite pačetinu sa krompirom prema svom ukusu i po želji zgusnite sa kašikom brašna, rastvorenom u hladnoj vodi. Ako to uradite ostavite da vri bar još pet minuta.
7. Iseckajte mladi beli luk i pospite svaku porciju obilno njim pre nego što servirate. Za mene je kombinacija mladog belog luka sa pačetinom raskošna i zato ne koristim začine za ovo jelo, ono je samo po sebi veoma aromatično.
A servirana sa toplim hlebom, pačija janija sa krompirom i mladim lukom je prava raskoš!