Pačetina sa kruškama i krompirom

12/01/2018
"Ne možete prosto da pripremite pačetinu - ona treba da se pripremi baš po ovom receptu, da biste uživali u pravom ukusu "
Priprema25 min.
Kuvanje120 min.
Ukupno145 min.
Porcije4
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano585
  • Pregledi tokom meseca57
  • Pregledi tokom desmice7
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • pačije meso - 500 - 600 g (bataci/plećka)
  • kruške - 3 komada (slatke, zrele)
  • krompir - 10 - 11 komada, mali, srednji
  • luk - 1 glavica
  • belo vino - 300 ml
  • voda - 250 ml
  • mast - 4 - 5 supenih kašika, punih (pačija ili svinjska)
  • ruzmarin - 2 supene kašike, suv
  • majčina dušica - 2 supene kašike, suva
  • origano - 3 supene kašike, suv
  • biber - po ukusu
  • so - po ukusu
  • sok od limuna - 200 ml (ili pomorandže) sveže isceđen
* merne jedinice

Način pripreme

1, Meso natrljajte ruzmarinom, malo sli, biberom i polovinom majčine dušice. Iscedite sok od pomorandže ili limuna i stavite u frižider da se marinira minimum 4 sata (ja uvek ostavljam na jednu noć).

2. Mariniranu pačetinu stavite u pleh sa kožom na gore zajedno sa marinadom i malo masti. Pecite na 150 stepeni 1 sat.

3. Izvadite iz rerne, okrenite meso sa kožom na dole, pojačajte na 200 stepeni i prelijte vinom. Tako pecite 30 minuta.

4. Za to vreme oljuštite i isecite krompire na četvrtine. Kruškte očistite od semenki, nemojte ih ljuštiti i takođe ih isecite na četvrtine. Luk isecite na tanak polumesec.

5. U njih savite preostalu majčinu dušicu, origano i biber i so. Promešajte prstima da se začini ravnomerno rasporede.

6. Kad prođe 30 minuta ponovo izvadite meso, okrenite ga još jednom sa kožom na gore, sa strane rasporedite krompir sa lukom i kruškama. Prelijte vodom i preostalom mašću (ako je tvrda, stavite komadiće odozgo, možete staviti više nego što je navedeno - bude masnije, ali neverovatno ukusno.

7. Pecite još 30 minuta na istoj temperaturi. Imaje u vidu da, ako su bataci i plećka manji, moguće je da budu gotovi pre krompira. U tom slučaju pratite i ako je potrebno izvadite ih da se ne osuše ili dobiju više boje nego što je potrebno - prijatna, lepa.

8. Servirajte topli, po želji u jelo možete dodati neki sladak sos - na primer od borovnica, kojim prelijete mesom.

Za tradicionaliste - i bez slatkog će biti ukusno.

Prijatno.slični recepti ovde

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar