Domaća torta sa orasima

EfrosiaEfrosia
Džedaj
51714711186
Domaća torta sa orasima
Fotografije: Vladka Panaiotova
1 / 2
13/01/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
12
"Neverovatno mnogo volimo domaće kolače i torte, a ova ukusna domaća torta sa orasima je jedna od naših najomiljenijih torti"

Potrebni sastojci

  • za kore
  • jaja - 10 belanaca
  • šećer u prahu - 250 g
  • orasi - 300 g, mleveni
  • brašno - 2 kašike
  • za krem
  • jaja - 10 žumanceta
  • sveže mleko - 1 l
  • skrob - 1 pakovanje, pšenični
  • maslac - 200 g, meki
  • šećer - 1 šolja
  • pavlaka - 150 ml, slatka
  • čokolada - 100 g, mlečna
  • za posipanje
  • orasi - nekoliko celih i 100 g mlevenih
* merne jedinice

Način pripreme

Za kore umutite belanca i šećer u čvrst sneg. Dodajte ih mlevene orahe i brašno i pažljivo promešajte pomoću špatule. Od dobijene smese ispecite 3 jednake kore u nauljanom plehu.

Pecite u umereno zagrejanoj rerni na 180 stepeni nakratko i vodite računa da vam ne zagore. Kada se korice ispeku, ostavite ih da se ohlade.

Za krem, u posudu na ringli stavite 800 ml svežeg mleka sa šećerom da se zagreje. Umutite žumanca u penasti krem dok ne pobele i dodajte polovinu maslaca i preostalih 200 ml svežeg mleka.

Oko 4 kašike skroba razmutite u malo vode. Otopite čokoladu sa preostalim maslacem. Dodajte mleku smesu sa žumancima uz neprestano mućenje, a zatim odmah posle dodajte i skrob.

Mešajte na ringli, dok se smesa ne zgusne i sklonite. Pomešajte krem sa otopljenom čokoladom i promešajte. Ostavite da se ohladi, tako što ga pokrijete providnom folijom. pa ga pomešajte sa pavlakom koju ste umutili u sneg.

Dobijenim kremom slepite kore na odgovarajućem poslužavniku. Celu tortu dobro posipajte mlevenim orasima sa svih strana i napravite ukrase od nekoliko celih polovina oraha.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Anonimni
Anonimni
Dobara torta
08.05.2022 16:45