Način pripreme
Prvo pripremamo sirup, stavljamo vodu sa štapićima cimeta. To radimo na tihoj vatri sa bi štapići mogli da puste aromu.
Kad sirup ili tačnije čaj bude gotov, skidamo ga sa vatre i odvojimo pola.
U njega dodajemo šećer i med. Dobro promešamo dok se sve ne pomeša i rastvori.
Dodajemo preostali deo zajedno sa štapićima cimeta i ostavljamo na hladnom mestu.
Očistimo orahe i sitno ih isečemo, takođe i kikiriki.
U posudi pomešamo orahe i kikiriki, šećer, cimet i koru od limuna.
Pripremamo pleh u koji ređamo gnezda, odozgo namažemo maslacem.
Prethodno rastopimo maslac na pari.
Pre nego što počnemo da oblikujemo gnezda, uključujemo rernu da se ugreva,
Razvučemo prvu koru i mažemo rastopljenim masalcem. Stavljamo od nadeva i uvijamo u rolat. Gotov rolat savijemo kao gnezdo i stavljamo u pleh.
Tako oblikujemo i druga gnezda.
Stavljamo u rernu i pečemo na 200 stepeni dok ne dobiju zlatnu boju.
Vadimo iz rerne i prelivamo hladnim sirupom.
Pokrivamo folijom i ostavljamo da se ohladi i onda stavljamo u frižider.
Baklava je gotova najranije nakon 2-3 dana, kad potpuno upije sirup.