Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Baklava»Sarajlija gnezdo

Sarajlija gnezdo

Stoyanka  RusenovaStoyanka Rusenova
Autor
1k2507k
Sarajlija gnezdo2 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
45 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
10
"Da li znate kako da pripemite najukusnije sarajlije - u obliku gnezda razume se"

Potrebni sastojci

  • razvučene kore - 1 paket, gotove, fine
  • maslac - 250 g
  • sirup
  • voda - 2 šolje
  • šećer - 2 šolje
  • med - 2 - 3 kašičica
  • cimet - 2 - 3 štapića, kraći
  • za nadev
  • orasi - 1 i 1/2 šolje
  • kikiriki - 1 i 1/2 šolje
  • šećer - 1 šolja
  • cimet - 1 kesica
  • kora od limuna - 1/2, izrendana
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo pripremamo sirup, stavljamo vodu sa štapićima cimeta. To radimo na tihoj vatri sa bi štapići mogli da puste aromu.

Kad sirup ili tačnije čaj bude gotov, skidamo ga sa vatre i odvojimo pola.

U njega dodajemo šećer i med. Dobro promešamo dok se sve ne pomeša i rastvori.

Dodajemo preostali deo zajedno sa štapićima cimeta i ostavljamo na hladnom mestu.

Očistimo orahe i sitno ih isečemo, takođe i kikiriki.

U posudi pomešamo orahe i kikiriki, šećer, cimet i koru od limuna.

Pripremamo pleh u koji ređamo gnezda, odozgo namažemo maslacem.

Prethodno rastopimo maslac na pari.

Pre nego što počnemo da oblikujemo gnezda, uključujemo rernu da se ugreva,

Razvučemo prvu koru i mažemo rastopljenim masalcem. Stavljamo od nadeva i uvijamo u rolat. Gotov rolat savijemo kao gnezdo i stavljamo u pleh.

Tako oblikujemo i druga gnezda.

Stavljamo u rernu i pečemo na 200 stepeni dok ne dobiju zlatnu boju.

Vadimo iz rerne i prelivamo hladnim sirupom.

Pokrivamo folijom i ostavljamo da se ohladi i onda stavljamo u frižider.

Baklava je gotova najranije nakon 2-3 dana, kad potpuno upije sirup.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: