Način pripreme
Ovo je recept za one koji izbegavaju zapršku prilikom kuvanja - bez masnog mesa i bez prženja.
Operemo pileći file, isečemo ga na male porcije i stavljamo u pleh, u kome ćemo peći. Začinimo sa malo soli, čubra i bibera. Dodajemo šargarepu, očišćenu i isečenu na kockice, maslinovo ulje i sipamo 1 šolju vode, koja treba skoro da pokrije meso.
Stavljamo pleh u rernu na 250 stepeni oko 30 minuta. Za to vreme očistimo i isečemo pečurke, a pirinač dobro operemo, voda treba da se izbistri i potopimo u hladnu vodu na 15 minuta.
Izvadimo pleh i viljuškom okrećemo zalogaje pilećeg mesa, a kašikom ispod mesa sipamo pirinač sa pečurkama. Sipamo još 2 šolje vode, a može i malo više, ako vam se čini da nema dovoljno, da ne bi pirnač ostao nekuvan.
Čim provri, merimo vreme, koje je potrebno da pirinač bude gotov, prema uputstvu na pakovanju. Za svaku sortu i vrstu pirinča je potrebno različito vremena. Ako koristite rizon, oko 20-25 minuta je sasvim dovoljno. A i file će se zapeći odozgo.
Servirajte toplo, zimi sa turšijom i čašom belog vina!
Prijatno!