Aromatična novogodišnja baklava

Aromatična novogodišnja baklava
Fotografije: GERGANA YaNKOVA
1 / 2
16/01/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema30 min.
Kuvanje60 min.
Ukupno90 min.
Porcije12
"Nama se lično dopadaju novogodišnje torte, ali i parče baklave nećemo odbiti"

Potrebni sastojci

  • kore za baklavu - 1 pakovanje /500g/
  • orasi - 350 g
  • keks - 1 pakovanje, sa maslacem
  • maslac - 125 g
  • prezle - 2 supene kašike
  • za sirup
  • voda - 800 g
  • šećer - 900 g
  • limun - sok od 1/2 limuna
  • cimet - 1 štapić
  • vanila - 1 komad
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo stavljamo vodu i šećer da se kuvaju oko 10-15 minuta. Dodajemo sok od limuna, promešamo i dodajemo štapić cimeta. Gotov sirup skidamo sa vatre, vadimo cimet i dodajemo vanilu.

Keks sitno sameljemo, a orahe isečemo na krupnije komade. U dubokoj posudi pomešamo orahe, keks, prezle i dobro promešamo.

Namažemo odgovarajući pleh sa malo rastopljenog maslaca i počinjemo da ređamo kore, idu - 2 kore, nadev, maslac i tako dok ne potrošimo kore. Baklavu sečemo na kockice. Ako je ostali maslaca, njime prelijemo baklavu.

Pleh sa baklavom stavljamo u hladnu rernu, nakon toga uključujemo na 160 stepeni i pečemo dok ne počne da dobija lepu zlatnu boju /oko 1 sat/.

Gotovu baklavu ostavljamo da se ohladi 15 minuta i prelivamo hladnim sirupom. Pokrijemo baklavu aluminijumskom folijom i ostavljamo da odstoji jednu noć.

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni: