Način pripreme
Neverovatno su ukusne ove baklavice sa bogatim i kremastim bademovim Frandžipanom i pokrivene aromatičnim sirupom! Tradicionalno ovo je bademov nadev sa neoguljenim bademima, a ja ga pravim sa nadevom od frandžipana. Ovo je isti nadev koji biste koristili u kroasanu od badema.
Za punjenje svake rolnice baklave koristim jedan list kora za tursku baklavu u koji uvijam kremasti frandžipan, nakon toga pečem i potapam aromatičnim sirupom.
Sirup koji volim da koristim za ove baklavice od badema je prost, začinjen vanilom i može da se koristi za sve. Prvo treba da pripremite sirup kako biste mu dali dovoljno vremena da se ohladi, zato što će dodavanje hladnog sirupa u tople baklavice omogućiti da se pravilno apsorbuje i da održi kore hrskavim. Ako dodate topli sirup u tople rolnice baklave, kora će se smočiti.
Da biste napravili sirup pomešajte šećer sa vodom u maloj šerpi i ostavite da provri. Izmešajte, kada provri, a odmah čim se šećer rastvori, skinite sirup sa ringle. Dodajte ekstrakt vanile i ostavite ga sa strane da se ohladi.
Nadev:
Savetujem vam da se pridržavate tačnih gramaža i pasta koju ćete dobiti će biti savršena! Taj dan kada budete pravili baklavice sa nadevom od badema barem sat vremena unapred izvadite sastojke iz frižidera. Ovo će vam nadev učiniti lakšim, boljim, i bez miksera, nego samo špatulom. Maslac se neće zgrušavati tako što dodate jaja iste temperature i jedno i drugo će se pažljivo sjediniti u glatku homogenu smesu poput paste.
Ne brinite se ukoliko zaboravite da izvadite sastojke iz frižidera! Stavite maslac u posudu u mikrotalasnu na 10 sekundi dok ne omekne. Nakon toga stavite jaja u posudu sa toplom vodom na nekoliko minuta. Veoma jednostavno!
Da biste napravili nadev pomešajte maslac, šećer, so i ekstrakte pomoću špatule u posudi. Umutite jaja zajedno u maloj posudi i dodajte ih u smesu od maslaca. Izmešajte ih zajedno. Nakon toga dodajte bademovo brašno zajedno sa korom limuna i mešajte dok se ne sjedine.
Opcije i varijacije
Volim moje baklavice od badema tačno na način opisan u mom receptu. Međutim postoji nekoliko načina da promenite stvari. Možete da dodate sastojke u svoj nadev poput sušenih trešanja ili borovnica, čokoladnih mrvica, iseckanih svežih trešanja bez koštica ili iseckanih badema za dodatnu teksturu. Takođe, ako više volite suvu verziju baklave kao desert, kolačiće pospite samo šećerom u prahu umesto da ih prelijete sirupom.
Zagrejte rernu do 180°C.
Istopite neslani maslac i pripremite četku za kolače. Pripremite isečenu rolnicu kora za baklavu kroz sredinu pre nego što ih rastvorite.
Pospite malo istopljenog maslaca po traci kore. Ako su dva lista zalepljena zajedno možete da ih koristite. Stavite otprilike jednu supenu kašiku nadeva od badema na kraj trake, zatim savijte (2 cm) sa obe strane trake i uvijte kao malu rolnicu (tompus). Stavite kolačiće na tepsiju obloženu papirom za pečenje. Kada završite uvijanje svih, premažite ih ostalim istopljenim maslacem.
Tako pripremljene baklave mogu da se čuvaju u zamrzivaču do 2 meseca. Ohladite ih nepokrivene dok se maslac koji je bio odozgo namazan ne stvrdne. Zatim uvijte tepsije folijom i držite ih zamrznute dok ne budu spremne za pečenje. Ostavite da se odmrznu na jednu noć u frižideru, nakon čega ih ostavite na sobnoj temperaturi na radnoj površini na sat vremena pre pečenja.
Baklave pecite na srednjoj rešetci otprilike 25 minuta ili dok ne postanu zlatkaste. Jednom kada ih izvadite iz rerne, pospite ih šećerom u prahu ili ih zalijte celim sirupom. Zatim ih ostavite sa strane dok se ne ohlade i dok se sirup ne apsorbuje.
Uvek serviram moje baklavice sa šoljicom vruće turske kafe!
Ukusna i aromatična baklava sa nadevom od mlevenih badema je neobična!