Način pripreme
Za testo će vam biti potrebno oko kilogram brašna, druga količina je za mešenje i razvlačenje. Prosejte brašno, napravite udubljenje i stavite jaja, so, kiselo mleko, sirće i maslac.
Ugrejte mleko i izmrvite kvasac u njemu, promešajte, dodajte maslac, šećer i kašiku brašna i ostavite na toplom da nadođe. Zamesite sve sastojke i postepeno dodajte od kvasca dok potpuno ne upije sastojke i dok se ne obrazuje homogeno, meko i glatko testo. Porkijte čistom krpom i ostavite da nadođe jedan sat.
Možete da oblikujete po želji, za ovaj model treba da oblikujte testo na fitilj i podelite ga na 10 delova približno jednake veličine i oblikujte lopte. Tri lopte razvijte oklagijom na okrugle kore prečnika tanjira.
Namažite pleh sa malo ulja i stavite jednu koru, preko nje stavite i druge dve po sredini, isecite na krst, nemojte da idete do kraja. Na tako dobijene polu-trouglove napravite prorez po sredini tako da dobijete ukupno osam trouglova.
U sredinu svakog napravite mali prorez. Rukom uzmite jedan trougao i okrenite u pravcu prema vama, a vrh provucite kroz prorez i izvucite da se pokaže. Tako oblikujte sve.
Preostale delove pogače napravite na sličan način, uzmite četiri kore, ponovo razvucite na kore, stavite jednu preko druge i isecite na isti način, ovaj put prorezi treba da idu do kraja, tako sa trouglovi budu odvojeni. Ponovo napravite prorez, uzmite vrh, okrenite ga u pravcu prema vama i provucite kroz prorez.
Svako oblikovano parče stavite u sredinu pleha. Od preostale tri lopte uzmite dve, ponovo razvucite na dve kore, one treba da budu prečnika tanjira za deset, tj. da budu manje.
Isecite i oblikujte na isti način kao prethodne i stavite na unutrašnju stranu pleha. Poslednju loptu iskoristite za dekoraciju. napravite loptice ili druge elemente za ukras i stavite proizvoljno u pleh.
Pokrijte pleh krpom ili folijom i ostavite na toplom ponovo da nadođe i da se udvostruču. Namažite umućenim žumancem i stavite susam po želji ili druge semenke. Stavite pleh u rernu i pecite na 170 stepeni oko 40-60 minuta dok ne dobije zlatnu boju.