Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Pogača»Pogača za specijalnu priliku

Pogača za specijalnu priliku

Sia RibaginaSia Ribagina
Šef kuhinje
5761312k117
Pogača za specijalnu priliku
Fotografije: Sia Ribagina
1 / 4
20/01/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
120 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
180 min.
Porcije
10
"Vaše specijalne prilike imaju potrebnu od specijalnih pogača koje će ih napraviti maksimalno nezaboravljenim, probajte i podelite"

Potrebni sastojci

  • brašno - 1200 g
  • kvasac - 42 g, svež
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica
  • sirće - 1 supena kašika
  • maslac - 50 g, mekan
  • sveže mleko - 300 ml
  • kiselo mleko - 250 g
  • jaja - 2 komada
  • žumanca - 1 komad
  • za pleh
  • ulje
  • za posipanje
  • susam
* merne jedinice

Način pripreme

Za testo će vam biti potrebno oko kilogram brašna, druga količina je za mešenje i razvlačenje. Prosejte brašno, napravite udubljenje i stavite jaja, so, kiselo mleko, sirće i maslac.

Ugrejte mleko i izmrvite kvasac u njemu, promešajte, dodajte maslac, šećer i kašiku brašna i ostavite na toplom da nadođe. Zamesite sve sastojke i postepeno dodajte od kvasca dok potpuno ne upije sastojke i dok se ne obrazuje homogeno, meko i glatko testo. Porkijte čistom krpom i ostavite da nadođe jedan sat.

Možete da oblikujete po želji, za ovaj model treba da oblikujte testo na fitilj i podelite ga na 10 delova približno jednake veličine i oblikujte lopte. Tri lopte razvijte oklagijom na okrugle kore prečnika tanjira.

Namažite pleh sa malo ulja i stavite jednu koru, preko nje stavite i druge dve po sredini, isecite na krst, nemojte da idete do kraja. Na tako dobijene polu-trouglove napravite prorez po sredini tako da dobijete ukupno osam trouglova.

U sredinu svakog napravite mali prorez. Rukom uzmite jedan trougao i okrenite u pravcu prema vama, a vrh provucite kroz prorez i izvucite da se pokaže. Tako oblikujte sve.

Preostale delove pogače napravite na sličan način, uzmite četiri kore, ponovo razvucite na kore, stavite jednu preko druge i isecite na isti način, ovaj put prorezi treba da idu do kraja, tako sa trouglovi budu odvojeni. Ponovo napravite prorez, uzmite vrh, okrenite ga u pravcu prema vama i provucite kroz prorez.

Svako oblikovano parče stavite u sredinu pleha. Od preostale tri lopte uzmite dve, ponovo razvucite na dve kore, one treba da budu prečnika tanjira za deset, tj. da budu manje.

Isecite i oblikujte na isti način kao prethodne i stavite na unutrašnju stranu pleha. Poslednju loptu iskoristite za dekoraciju. napravite loptice ili druge elemente za ukras i stavite proizvoljno u pleh.

Pokrijte pleh krpom ili folijom i ostavite na toplom ponovo da nadođe i da se udvostruču. Namažite umućenim žumancem i stavite susam po želji ili druge semenke. Stavite pleh u rernu i pecite na 170 stepeni oko 40-60 minuta dok ne dobije zlatnu boju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: