Način pripreme
Brašno pomešamo sa solju i praškom za pecivo i prosevamo kroz sito. Prebacujemo u duboku posudu, pravimo udubljenje u sredini i sipamo sodu za hleb, pomešanu sa sirćetom.
Dodajemo ulje i mlaku vodu i zamesimo meko testo koje se ne lepi. Prebacujemo na radnu površinu i mesimo oko 10 minuta.
Testo prebacujemo u pleh, namazan uljem i ostavljamo 15-20 minuta pokriveno krpom ili folijom dok ne nadođe.
Nakon toga oblikujemo soda pogaču, pritiskamo rukama da se poravna i uz pomoć dve viljuške oblikujemo ukras, obavezno izbušimo na nekoliko mesta da izlazi para prilikom pečenja.
Prazničnu posnu pogaču stavljamo u sredinu rerne, prethodno ugrejane na 180 stepeni, oko 25-30 minuta.
Pečenu pogaču pokvasimo hladnom vodom i uvijamo krpom da odstoji 20 minuta.
Serviramo sa posudicom meda.
Neka vam je slatko!
Pogledajte još da li pogača sa sodom treba da nadolazi i pogledajte ove ukusne ideje za hleb sa sodom.