Sporo pečena jagnjetina

Sia RibaginaSia Ribagina
Šef kuhinje
6121512k
Sporo pečena jagnjetina
Fotografije: Sia Ribagina
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
180 min.
Ukupno
195 min.
Porcije
4
"Jagnjetina treba da se peče na tihoj vatri, a pivo da bude dobro ohlađeno! Bugarska posovica"

Potrebni sastojci

  • jagnjeći but - 1.5 kg
  • selen - 1 kašičica
  • aleva paprika - 1 kašičica, dimljena
  • maslinovo ulje - 3 supene kašike
  • so
  • biber
  • nana - 1 kašičica
  • origano - 1 kašičica
  • kora od limuna - od 1/2 limuna
  • za pire
  • krompir - 600 g
  • so
  • biber
  • maslac - 50 g
  • sveže mleko - toplo
* merne jedinice

Način pripreme

Uzmite jednu posudu i u nju stavite maslinovo ulje i začine, dodajte izrendanu koru limuna i promešajte. Meso očistite od masti i žičica, operite ga i osušite. Sa svih strana ga namažite smesom i lepo utrljajte u meso.

Uvijte ga u foliju i ostavite 6 sati u frižider, nakon toga izvadite, skinite doliju, stavite u pleh i ostavite jedan sat na sobnoj temperaturi. Najbolje je uveče da pripremite meso, a ujutru ga samo izvadite.

Kad meso odstoji, stavite ga u rernu, uključite na 200 stepeni i pecite 30 minuta, nakon toga ga izvadite pleh, stavite aluminijumsku folju, smanjite temperaturu na 160 i pecite 2 sata.

Nakon toga skinite foliju i pecite bez nje još 30 minuta, dok ne dobije lepu boju. Krompir pire prirpemite tako što oljuštite i skuvajte krompir u posoljenoj vodi, ocedite ga, vatite ponovo u šerpu na vatru, bez poklopca 5 minuta, koliko da se osuše od toplote.

Ugrejte mleko, ono treba da bude vrelo, stavite krompir u posudu, posolite, dodajte biber, maslac i postepeno sipajte mleko, neprestano mešajte dok ne dobijete mekanu i glatku smesu.

Količina mleka zavisi od krompira, neki upijaju više mleka, neki manje, zato pripremite oko 300 ml i sipajte dok ne dobijete željenu gustinu. Servirajte meso na podlozi od krompir pirea.

Napomena: Ako kupujete meso u prodavnici, gledajte da mast na njemu bude bele boje, zbog toga se smatra da je jagnje pravo jagnje, ako je žućkasta mast, ne preporučujem vam.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: