Način pripreme
Uzmite jednu posudu i u nju stavite maslinovo ulje i začine, dodajte izrendanu koru limuna i promešajte. Meso očistite od masti i žičica, operite ga i osušite. Sa svih strana ga namažite smesom i lepo utrljajte u meso.
Uvijte ga u foliju i ostavite 6 sati u frižider, nakon toga izvadite, skinite doliju, stavite u pleh i ostavite jedan sat na sobnoj temperaturi. Najbolje je uveče da pripremite meso, a ujutru ga samo izvadite.
Kad meso odstoji, stavite ga u rernu, uključite na 200 stepeni i pecite 30 minuta, nakon toga ga izvadite pleh, stavite aluminijumsku folju, smanjite temperaturu na 160 i pecite 2 sata.
Nakon toga skinite foliju i pecite bez nje još 30 minuta, dok ne dobije lepu boju. Krompir pire prirpemite tako što oljuštite i skuvajte krompir u posoljenoj vodi, ocedite ga, vatite ponovo u šerpu na vatru, bez poklopca 5 minuta, koliko da se osuše od toplote.
Ugrejte mleko, ono treba da bude vrelo, stavite krompir u posudu, posolite, dodajte biber, maslac i postepeno sipajte mleko, neprestano mešajte dok ne dobijete mekanu i glatku smesu.
Količina mleka zavisi od krompira, neki upijaju više mleka, neki manje, zato pripremite oko 300 ml i sipajte dok ne dobijete željenu gustinu. Servirajte meso na podlozi od krompir pirea.
Napomena: Ako kupujete meso u prodavnici, gledajte da mast na njemu bude bele boje, zbog toga se smatra da je jagnje pravo jagnje, ako je žućkasta mast, ne preporučujem vam.