Način pripreme
Za ovu pečenu jagnjetinu u đuvečari meso se soli i ostavlja se da se začini jedan sat.
U posudu se stavlja ulje. U njega se dodaje brašno, aleva paprika i biber. Promeša se u kašu i razredi se sa 300 ml vode.
Svako parče mesa se umače u smesu i poređa se u đuvečaru.
Oko mesa se stavljaju isečene pečurke. Prelivaju se preostalim sosom i ako je potrebno, dodaje se još vode. Tečnost treba skoro da prekrije meso. Odozgo se stavljaju grančice nane.
Jagnjetina u đuvečari se stavlja u ne zagrejanu rerni na 200 stepeni. Nakon što meso počne da se peče rerna se smanjuje na 160 stepeni i tako se ostavlja dva sata.
Dok se sočna pečena jagnjetina sprema, priprema se garnirug - vazdušast krompir pire.
Krompir se ljušti i seče se na male kocke. Preliva se vodom i skuva se.
Procedi se i dok je topao provuče se kroz presu za krompir.
U topao krompir se dodaje maslac, krem sir i so.
Promeša se i na kraju se dodaje sveže mleko.
Pire se stavlja u špric sa zvezdastim nastavkom i našprica se u svaki tanjir. Sipa se porcija jagnjećeg mesa sa pečurkama i nek vam je slatko!