Način pripreme
Odvojite trešnje iz kompota. Stavite sok iz kompora i vodu u šerpu na vatru. Ugrejte i stavite polovinu šećera, vanilu, koru od pola limuna i promešajte. Ostavite da provri, nakon toga lagano sipajte polovinu griza, mešajte neprestano dok se ne zgusne.
Ostavite smesu da se ohladi i sipajte u kalup za tortu, namazan sa malo maslaca. Poravnajte i ostavite da se ohladi i stegne. Za to vreme napravite preostali griz na isti način, ali ovaj put sipajte mleko u šerpu, dodajte preostali šećer, vanilu i koru druge polovine limuna. Ostavite da provri i dodajte griz uz nepresano mešanje. Kuvajte dok ne dobijete gustu masu.
Skinite sa vatre i ostavite da se ohladi. Namažite slatkom od borovnica, ili ako volite od trešanja, preko smese u kalupu. Namažite celu površinu i odozgo sipajte griz, koji ste napravili sa svežim mlekom. Poravnajte ponovo i poređajte odvojene trešnje iz kompota.
Ostavite u frižideru da se stegne nekoliko sati.