Način pripreme
Zamesite meko testo tako što prosejete brašno, napravite udubljenje i u njega stavite so, prašak za pecivo, jaja, sirće i ulje.
Dodajte od svežeg mleka i mesite dok ne dobijete glatku i meku loptu od testa. Oblikujte dug rolat i podelite na 21 jednak deo.
Svaki deo razvijte na okruglu koru prečnika jedan pedalj. Rasporedite ga na tri grupe po sedam kora. Uzmite svaku koru od prve grupe i pospite ih skrobom, stavite ih jednu na drugu i tako uradite sa ostale dve grupe.
Razvijte koru tako što uzmete prvu grupu kora posutih skrobom.
Tako kako su jedna na drugoj ih razvijte na veliku okruglu koru, prečnika pleha u kome ćete peći.
Isecite kruške na male komade i pospite ih smeđim šećerom.
Namažite pleh sa malo maslaca ili ulja, stavite tu koru na dno, pospite je orasima i polovinom krušaka.
Na isti način razvijte druge dve grupe kora i poređajte u pleh, između njih stavite orahe i preostale kruške.
Na kraju završite samo sa korom.
Baklavu isecite oštrim nožem u željenom obliku i prelijte je toplim rastopljenim maslacem.
Odozogo po želji pospite srirovim orasima ili listićima badema i stavite u ugrejanu rernu na 170 stepeni oko sat vremena, dok ne dobije zlatnu boju.
Kad se ispeče, ostavite je da se ohladi. Napravite sirup tako što u kaserolu stavite vodu i šećer. Stavite na vatru i ostavite da provri, stavie kašičicu konjaka i kuvajte dok ne dobijete zlatan šećerni sirup.
Toplim sirupom prelijte hladnu baklavu. Ostavite je da se ohladi i stavite u frižider na jedan dan da se natopi.
Komentari