Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Baklava»Baklava sa kruškama i orasima

Baklava sa kruškama i orasima

Sia RibaginaSia Ribagina
Šef kuhinje
5761312k117
Baklava sa kruškama i orasima
Fotografije: Sia Ribagina
1 / 6
25/01/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
8
"Naša omiljena baklava na jedan interesantan i veoma ukusan način - ovog puta sa kruškama i orasima"

Potrebni sastojci

  • jaja - 3 komada
  • so - 1 kašičica
  • sirće - 1 kašičica
  • ulje - 200 ml
  • maslac - 125 g, kravlji
  • prašak za pecivo - 10 g
  • sveže mleko - 250 g, kravlje
  • skrob - 200 g, kukuruzni
  • brašno - 1 kg, tip 500
  • za nadev
  • orasi - 2 šolje, mleveni
  • kruške - 4 komada
  • šećer u prahu - 2 supene kašike, smeđi
  • za sirup
  • voda - 4 šolje
  • šećer - 4 šolje
  • konjak - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Zamesite meko testo tako što prosejete brašno, napravite udubljenje i u njega stavite so, prašak za pecivo, jaja, sirće i ulje.

Dodajte od svežeg mleka i mesite dok ne dobijete glatku i meku loptu od testa. Oblikujte dug rolat i podelite na 21 jednak deo.

Svaki deo razvijte na okruglu koru prečnika jedan pedalj. Rasporedite ga na tri grupe po sedam kora. Uzmite svaku koru od prve grupe i pospite ih skrobom, stavite ih jednu na drugu i tako uradite sa ostale dve grupe.

Razvijte koru tako što uzmete prvu grupu kora posutih skrobom.

Tako kako su jedna na drugoj ih razvijte na veliku okruglu koru, prečnika pleha u kome ćete peći.

Isecite kruške na male komade i pospite ih smeđim šećerom.

Namažite pleh sa malo maslaca ili ulja, stavite tu koru na dno, pospite je orasima i polovinom krušaka.

Na isti način razvijte druge dve grupe kora i poređajte u pleh, između njih stavite orahe i preostale kruške.

Na kraju završite samo sa korom.

Baklavu isecite oštrim nožem u željenom obliku i prelijte je toplim rastopljenim maslacem.

Odozogo po želji pospite srirovim orasima ili listićima badema i stavite u ugrejanu rernu na 170 stepeni oko sat vremena, dok ne dobije zlatnu boju.

Kad se ispeče, ostavite je da se ohladi. Napravite sirup tako što u kaserolu stavite vodu i šećer. Stavite na vatru i ostavite da provri, stavie kašičicu konjaka i kuvajte dok ne dobijete zlatan šećerni sirup.

Toplim sirupom prelijte hladnu baklavu. Ostavite je da se ohladi i stavite u frižider na jedan dan da se natopi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Anita
Anita
Zanimljiva kombinacija
11.08.2022 10:01