Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Ukusna pogača sa speltom i ražanim brašnom

Ukusna pogača sa speltom i ražanim brašnom

Ukusna pogača sa speltom i ražanim brašnom
Fotografije: Veselina Konstantinova
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
8
"Sve je ukusnije kada se priprema zdravo - čak i pogače"

Potrebni sastojci

  • spelta - 250 g, dvozrnasta
  • ražano brašno - 150 g
  • brašno - 250 g
  • kvasac - 1/2 kockcie
  • susam - 2 supene kašike
  • ulje - 3 supene kašike
  • so - 1 supena kašika, ravna
  • šećer - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Rastvorite kvasac u malo tople vode. Dodajte šećer i prstohvat belog brašna. Ostavite kvasac na toplom da nadođe.

Pomešajte tri vrste brašna. Dodajte ulje, susam i so. Sipajte kvasac. Promešajte. Postepeno sipajte mlaku vodu i umesite meko testo. Pokrijte ga i ostavite na toplom da nadođe. Vreme nadolaženja je duže.

Gotovo testo oblikujte u pogaču. Stavite ga u odgovarajući pleh za pečenje, namažite dno pleha. Ostavite pogaču još malo da nadođe.

Popsite je brašnom i izbušite na nekoliko mesta uz pomoć viljuške. Stavite pogaču u ugrejanu rerni na 150 stepeni. Pecite tako oko 30 minuta, nakon toga pojačajte na 200 stepeni i pecite.

Proverite da li je gotova uz pomoć čačkalice za zube. Gotovu pogaču izvadite iz rerne i poprskajte sa malo hladne vode. Pokrijte je krpom i ostavite na oko 15 minuta da omekša.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: