Način pripreme
Možete napuniti bilo koju bundevu i da stavite razno voće /suvo grožđe, urme, smokve, borovnice, kajsije, šljive/ i orašaste plodove. Sve je pitanje ukusa. Zasladite takođe po ukusu. Veličina bundeve zavisi od broja ljudi koji će jesti.
Voće sitno isecite, od smokava odvojite tvrde drške i pospite rumom ili konjakom. Tako treba da odstoje jedan sat.
Ja volim bundevu violinu. Odsecite deo u kome ima semenki. Unutrašnjost dobro očistite kašikom, Namažite medom iznutra i napunite voćem i suncokretom. Sipajte 2-3 supene kašike vode.
Napunjenu bundevu stavite u šerpu, poklopite tankom kriškom bundeve. Sipajte oko tri prsta vode u šerpu i dodajte šećer i vodu.
Poklopite šerpu i stavite na vatru. Tako se bundeva dinsta, a od vode i šećera se dobija karamel sok, koji se posle dodaje u voće.
Bundeva je omekanila i onda je premestite u posudu u kojoj ćete peći dok ne bude gotova, i stavite u prethodno ugrejanu rernu.
Na dno posudte sipajte vodu.