Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Torta od šargarepe»Torta od šargarepe sa maskarponeom

Torta od šargarepe sa maskarponeom

PetyaPetya
Kuvar
5714280
Torta od šargarepe sa maskarponeom
Fotografije: Petya
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
80 min.
Kuvanje
100 min.
Ukupno
180 min.
Porcije
16
"Lagana torta odličnog ukusa, odgovarajuća za razne praznične povode!"

Potrebni sastojci

  • za dve kore
  • jaja - 3 komada
  • šećer - 145 g, kristal
  • ulje - 2 supene kašike
  • vanila - 2 komada
  • so - prstohvat
  • prašak za pecivo - 1/2 kesice (5 g)
  • đumbir - 1 kašičica, u prahu
  • muskantni oraščić - 1 prstohvat
  • cimet - 1 prstohvat
  • brašno - 105 g
  • šargarepa - 150 g, izrendana
  • za fil
  • maskarpone - 500 g, na sobnoj temperaturi
  • šećer u prahu - 340 g
  • vanila - 2 komada
  • kisela pavlaka - 400 g
  • maslac - 80 g, mekan
  • za dekoraciju
  • bela čokolada - 120 g
  • kora od pomorandže - 2 kašičica, izrendana
  • maslac - 1 - 2 supene kaške
  • poslastičarska boja - 2 kapsule, narandžasta
  • dekoracija sa ušećerenim bejbi šargarepama
  • bejbi šargarepa - 1 veza svežih ili 1 paket zamrznutih
  • šećer - 3/4 šolje
  • voda - 3/4 šolje
  • peršun - 16 komada, listovi
  • bela čokolada - 1 komad
  • poslastičarska boja - 2 kapsule, narandžasta
  • orasi - krupnije samleveni
* merne jedinice

Način pripreme

Umutite jaja sa šećerom, dodajte ulje i vanilu. Nakon toga dodajte (prethodno pomešane) brašno, začine i prašak za pecivo. Na kraju dodajte šargarepu. Uključite rernu da se ugreva (180 stepeni).

Obložite pleh papirom za pečenje i rasporedite polovinu smesa uz pomoć spatule. Tanko izgleda, ali nije. Pecite 10-12 minuta (kod mene 15). Okrenite odmah na papir, posut šećerom u prahu. Tako dok ne ispečete sve kore. Ostavite ih sa strane da se hlade.

Pripremite fil tako što umutite maskarpone i pavlaku mikserom na visokoj brzini, dodajte šećer i vanilu, posle maslac. Ostavite sa strane.

Rasopite čokoladu na pari, dodajte koru od pomorandže, dodaje boju. Ako izgleda kao mekinje, dodajte maslac. Sipajte na papir za pečenje sloj od 5 mm i ostavite da se stegne.

Sastavite tortu tako što ravnomerno rasporedite fil između kora. Od čokolada napravite listiće uz pomoć sprave za ljuštenje i pospie tortu, ako ostavite, stavite i na ivice, ako ne, možete staviti mlevene orahe.

Za drugu vrstu dekoracije - očistite bejbi šargarepu i stavite je u vreo šećerni sirup. Kuvajte oko 20 minuta dok voda ne ispari. Izvadite ih i ostavite da se ohlade.

Nakon toga ukraste tortu. a za drške koristite listove peršuna. Stavite mlevene orahe sa strane. Rastopljenom i obojenom čokoladom u narandžasto, napišite nešto na torti.

Neka vam je slatko!

** Ako želite četiri kore, duplo povećajte meru za kore.

Lagana torta odličnog ukusa, odgovarajuća za razne praznične povode!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: