Aromatična jagnjeća plećka iz rerne

12/03/2018
"Dobri prijatelji zovu na ručak, najbolji prijatelji prave aromatičnu jagnjeću plećku i onda zovu na ručak "
Priprema20 min.
Kuvanje150 min.
Ukupno170 min.
Porcije4
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano1 670
  • Pregledi tokom meseca9
  • Pregledi tokom desmice2
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • jagnjeća plećka - 1 komad (od 1 kg)
  • krompir - 4 - 5 komada
  • luk - 1 glavica
  • belo vino - 220 ml
  • voda - 250 ml + oko 150 ml za dosipanje
  • maslinovo ulje - 70 - 80 ml
  • so
  • biber
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • maslac - 60 g
  • menta - 2 - 3 supene kašike sveže iseckani listovi
  • ruzmarin - po ukusu
  • za nadev
  • mladi beli luk - 2 struka
  • mladi luk - 2 struka
  • menta - 1 supena kašika ili nana
  • so - 2 pstohvata
* merne jedinice

Način pripreme

1. Stavite jagnjeću plećku u veliku posudu i ostavite da odstoji 30 minuta.
Za to vreme sitno iseckajte luk i beli luk za nadev, zajedno sa zelenim delom i pomešajte sa mentom i solju.

2. Osušite meso od vode i lepo ga natrljajte biberom i ruzmarinom. Napravite "džepove" i u njih stavite od nadeva, a ostatak pospite. Ako imate više vremena ostavite da upije arome jedan sat, ali ako žurite nije problem da direktno pređete na sledeći korak.

3. Pomešajte 250 ml vode sa maslinovim uljem, vinom i dva prsohvata soli. Prelijte meso smesom i uvijte pleh aluminijumskom folijom. Stavite u ugrejanu rernu na 200 stepeni - gornji i donji grejač, bez ventilatora.

4. Nakon 40 minuta okrenite plećku sa druge strane na isto toliko vremena, a u međuvremenu oljuštite i isecite krompir i luk na kriške.

5. Kad prođe i drugih 40 minuta izvadite iz rerne i poređajte povrće oko mesa, sipajte još malo vode (oko 150 ml) i svuda rasporedite maslac, isečen na tanke komade. Pospite solju, alevom paprikom i nanom ili mentom, i vratite u rernu, ponovo dobro zatvorite aluminijumskom folijom. Pecite ponovo oko 40 minuta, smanjite malo temperaturu.

6. Skinite foliju i ponovo povećajte temperaturu - ovaj put do 210 stepeni. Pecite dok meso i povrće ne dobiju zlatnu boju

7. Servirajte odmah i uživajte u divnom miridu i krtini ovako pripremljenog mesa.

Prijatno!

Savet: Lepo je da sa unutrašnje strane plećke napravite dva duboka proreza, do koske - tako će se meso začiniti bolje i pripremiće se brže i ravnomerno. Ako imate odgovarajuću spravu možete malo preseči i samu kost.slični recepti ovde

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar