Način pripreme
Odvojimo masline od koštica i isečemo ih na krupno. Oljuštimo beli luk i istucamo ga. Oljuštimo paradajz i isečemo ga na kocke. Isečemo peršun.
Nadev pravimo tako što pomešamo usitnjene dimljene grudi, teleće mleveno meso, peršun, prezle, masline, beli luk i jaje.
Stavljamo nadev u sredinu plećeke, koju smo pažljivo izdubili i uvjamo je u rolat, dok koncem čvrsto stežemo.
Zagrevamo masnoću i u njoj na slaboj vatri ispržimo rolat sa svih strana. Dodajemo paradajz i belo vino, posolimo, začinjavamo biberom, oraščićem i lovorovim listom.
Poklapamo i na slaboj vatri dinstamo oko 2 sata i 30 minuta. S vremena na vreme okrećemo meso. Sklanjamo sa vatre i pažljivo sklanjamo konac. Isečemo rolat na kriške i serviramo sa sosom kao garnirungom.