Način pripreme
Dobro operite sveže paprike i pržite ih u ugrejanom ulju, u tiganju, poklopite da ne prska. Možete pržiti i u fritezi.
Ja samo koristila svetlozelene, duže paprike, ne one male i debele kao za punjenje. Nakon toga ih stavite u šerpu sa pokopcem da bi mogle da se popare. Oljuštite paprike i malo ih posolite. Operite, oljuštite paradajz od kore, očistite ga.
Zbog toga što je moj bio tvrđi, napravila sam nožem mali krst na svakom paradajzu i poparila sam ga u vreloj vodi nekoliko minuta. Posle sam ih oljuštila. Oljušteni paradajz sitno iseckajte i ispasirajte.
Sipajte paradajz u šerpu sa 5 supenih kašika ulja i stavite da vri na ne mnogo jakoj vatri, mešajte često. Stavite malo soli po ukusu. Stavite i biber po ukusu. Isecite beli luk sitno i dodajte ga, plus 1/2 kašičice šećera, da sos ne bude kiseo. Mešajte.
Paradajz sos kuvajte dok se ne zgusne. Po želji možete iseći peršun i staviti ga unutra. U tanjir stavite 2 paprike i preko njih sipajte sos. To je uspomena iz detinjstva. U mom kraju se pravi tokom leta.