Način pripreme
1. Paradajz na kratko spustite u vrelu vodu, pa ga nakon toga oljuštite i nasecite na krupno.
2. Očistite i naseckajte crni i beli luk. Stavite ih da se uprže u maslinovom ulju sa malo soli. Kada su skoro gotovi, dodajte paradajz, još malo soli, šećer i biber. Mešajte još 8-10 minuta na vatri i zatim ispasirajte smesu.
3. Paradajz sos kuvajte još 20 minuta na slaboj vatri u poklopljenoj posudi.
4. Oljuštite i očistite pečene paprike od semenki. One ne treba da budu previše velike, niti previše male.
5. Umutite dva jaja i u njih izmrvite sir. Sitno naseckajte ili ispasirajte čen belog luka i dodajte ga u smesu za punjenje.
6. Malom kašičicom napunite paprike pripremljenim nadevom, uvaljajte svaku u brašno, a zatim u treće umućeno jaje i pržite do zlatne boje u umereno zagrejanom ulju.
Po želji, možete da napravite i deblju smesu za pohovanje sa malo hrskavom koricom. Nakon jaja, paprike uvaljajte i u prezle.
Poslužite paprike tople preko paradajz sosa sa svežim sitno seckanim peršunom.
Ove burek paprike su klasika, kojoj ne može da odoli niko i prisutne su na svakoj trpezi u Bugarskoj kao meze, predjelo ili glavno jelo - u zavisnosti od slučaja.
Prijatno, sa ovim ukusnim burek paprikama sa paradajz sosom.