Posna pogača sa spanaćem

21/03/2018
"U duhu posta i uvek sa garantovano dobrim ukusom - neverovatna posna pogača sa spanaćem "
Priprema45 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno85 min.
Porcije6
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano1 261
  • Pregledi tokom meseca6
  • Pregledi tokom sedmice1
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • za testo
  • brašno - 500 g (može i više)
  • voda - 300 ml, mlaka
  • sirće - 2 supene kašike
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 kašičica
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • ulje - 2 supene kašike ili maslinovo ulje
  • za nadev
  • spanać - 300 g
  • mladi luk - 3 struka
  • ulje - 4 supene kašike (maslinovo ulje)
  • kečap - 2 supene kašike (paradajz pire)
  • sušeni paradajz - 2 komada (po želji)
  • biber
  • so - po ukusu
  • šarena so
  • ulje - ili maslinovo ulje, za premazivanje
* merne jedinice

Način pripreme

1. U prosejanom brašnu, zajedno sa solju i praškom za pecivo, napravite udubljenje. Stavite ulje i sipajte po malo od vode, u kojoj ste rastvorili sodu, sirće i šećer. Zamesite srednje meko testo. Podelite na dve lopte, jednu veću od druge i jednu manju, pokrijte namazanom folijom i ostavite da odstoji.

Za to vreme pripremite nadev.

2. Očišećni luk i spanać isecite i dinstajte 6-7 minuta u ulju. Ako su suvi, dodajte malo vode. Dodajte i isečeni suvi paradajz i kečap, promešajte još 2-3 puta i skinite sa vatre. Poslite i pobiberite. Ovako pripremljen nadev ostavite da se ohladi.

3. Uzmite veliku loptu testa i razvucite na koru, da bude 2-3 cm veća od prečnika pleha u kome ćete peći pogaču sa spanaćem. Namažite pleh i stavite koru, tako da pokriva i ivice. Odozgo rasporedite polovinu nadeva.

4. Manju loptu podelite na dva dela i od njih razvijte oklagijom dve kore prečnika pleha. Stavite jednu koru na na nadev, a preko nje rasporedite preostali nadev.

5. Uz pomoć čaše, malog prečnika, isecite krugove na drugoj koru, izvadite ih, a dobijenu rešetku stavite na nadev. Ako je potrebno malo poravnajte, a izvađene krugove vratite na mesto. Poklopite pogaču ivicama donje kore i uz pomoć viljuške ih pritisnite, da se zalepe za rešetku. Namažite uljem ili maslinovim uljem. Pospite šarenom solju, pokrijte i ostavite 10 minuta da odstoji.

6. Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne dobije zlatnu boju.

7. Gotovu pogaču ostavite pet minuta u plehu, a nakon toga izvadite i ostavite na rešetku da se potpuno ohladi. Ako volite da kora bude meka, odmah nako što je izvadite namažite je maslinovim uljem, uz pomoć četke, ali ako volite korica da bude hrskava, nemojte mazati!

Ukusna je i topla i hladna!

Prijatno!

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar