Način pripreme
Prosejte brašno i napravite udubljenje. Dodajte so, šećer, ulje, sirće i gaziranu vodu, dobro je da je malo ugrejete ili bar da bude na sobnoj temperaturi.
U sveže isceđenom soku ugasite sodu i dodajte i nju. U početku mešajte kašikom i uzimajte po malo brašna.
Čim postane teško da se meša, prebacite na brašnom posutu radnu površinu i mesite rukama dok ne dobijete meko testo koje se ne lepi.
Pokrijte testo krpom i ostavite da stoji 20-30 minuta. Nakon toga otkinite mali deo testa, ono će služiti za ukras.
U ovu pogaču se obavezno stavlja i para. Operite je dobro i uvijte u aluminijumsku foliju. Stavite je u testo i rasporedite ga u pleh, prethodno namazan uljem prečnika 26-28 cm.
Od odvojenog testa napravite digurice (klas žita, životinju, grožše, sunce) ili šta god želite.Ove figurice se nazivaju zdravlje, berićet i plodnost.
Uz pomoć dve viljušte napravite prvo krst po celoj površini pogače, učvrstite i malo izvucite na gore.
Nakon toga izbušite viljuškom i poređajte odozgo napravljene figurice.
Pecite u ugrejanoj rerni na 180 stepeni sa ventilatorom oko 30-35 minuta.
Nakon što se ispeče, pokrijte pogaču sa sodom pamučnom krpom na 10 minuta da omekša korica. Posle izvadite i ostavite na rešetku da se ohladi.
Srećni božićni praznici!