Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Pogača sa sodom»Posna pogača sa sodom (božija pogača)

Posna pogača sa sodom (božija pogača)

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7902485k
Posna pogača sa sodom (božija pogača)
Fotografije: Rositsa Petrova
1 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
4
"Postoje pogače sa sodom i isprobane pogače sa sodom, za vaš praznik biramo da budu uspešne"

Potrebni sastojci

  • brašno - 550 g
  • gazirana voda - 350 ml
  • so - 1 supena kašika, ravna
  • šećer - 1 supena kašika
  • sirće - 1 supena kašika
  • ulje - 5 supenih kašika
  • soda - 1 kašičica
  • sok od limuna - 1 supena kašika (sveže isceđen)
* merne jedinice

Način pripreme

Prosejte brašno i napravite udubljenje. Dodajte so, šećer, ulje, sirće i gaziranu vodu, dobro je da je malo ugrejete ili bar da bude na sobnoj temperaturi.

U sveže isceđenom soku ugasite sodu i dodajte i nju. U početku mešajte kašikom i uzimajte po malo brašna.

Čim postane teško da se meša, prebacite na brašnom posutu radnu površinu i mesite rukama dok ne dobijete meko testo koje se ne lepi.

Pokrijte testo krpom i ostavite da stoji 20-30 minuta. Nakon toga otkinite mali deo testa, ono će služiti za ukras.

U ovu pogaču se obavezno stavlja i para. Operite je dobro i uvijte u aluminijumsku foliju. Stavite je u testo i rasporedite ga u pleh, prethodno namazan uljem prečnika 26-28 cm.

Od odvojenog testa napravite digurice (klas žita, životinju, grožše, sunce) ili šta god želite.Ove figurice se nazivaju zdravlje, berićet i plodnost.

Uz pomoć dve viljušte napravite prvo krst po celoj površini pogače, učvrstite i malo izvucite na gore.

Nakon toga izbušite viljuškom i poređajte odozgo napravljene figurice.

Pecite u ugrejanoj rerni na 180 stepeni sa ventilatorom oko 30-35 minuta.

Nakon što se ispeče, pokrijte pogaču sa sodom pamučnom krpom na 10 minuta da omekša korica. Posle izvadite i ostavite na rešetku da se ohladi.

Srećni božićni praznici!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: