Način pripreme
1. Isecite praziluk na parčiće ili tanke krugove. Propržite ga u zagrejanom maslinovom ulju, zajedno sa prstohvatom soli ili dva, da potpomogne njegovo brzo mekšanje.
2. Kada je skoro gotov, sipajte u njega brašno i mešajte oko 2 minuta, dok ne dobije blago zlatastu boju i zamiriše prijatno.
3. Sipajte malo po malo mleka, mešajući intenzivno dok se ne dobije gusta kaša, gust bešamel. To treba da se desi na laganoj vatri.
4. Stavite začine i nakon što se dobro integrišu sklonite sa vatre.
5. Isecite jaje na sitne parčiće i dodajte ga u smesu. Probajte da li je slano. Nakon toga ostavite da se ohladi i stavite u frižider na bar 30 minuta, da se dobro stegne. Posuda treba da je pokrivena da se ne uhvati korica.
6. Pripremite tri tanjira za pohovanje: jedan sa dva umućena jaja, ostali sa brašnom i prezlama.
7. Da bi kroketi dobili klasičan oblik, zagrebite kašikom smesu i uhvatite je u šaku. Kad zatvorite šaku ne treba da izlazi suvišna količina, ali ako se to desi, odstranite je. Dodatno oblikujte rukom u pravilan blago izdužen oblik, kao na snimcima.
8. Kada su svi kroketi oblikovani, počnite da ih valjate prvo u brašno, posle u jaja i na kraju u prezle. Poređajte u tanjir i tek kad su svi poređani u posudu možete da počnete sa prženjem.
9. Pržite u dobro ugrejanom ulju dok ne dobiju željenu preplanulost.
10. Servirajte sa sosom od majoneza i uživajte u ovom čudnom mezetu.
Beleška: Ako nećete da pržite celu količinu dobijenih kroketa, sačuvajte ih i zamrznite ih. Pri odmrzavanju su i opet tako sveži i ukusni!