Način pripreme
Operite dobro tikvice i isecite ih na kocke, ne ljuštite ih. Sipajte tikvice u duboki tiganj ili šerpi, u kojoj ste zagrejali predviđeno ulje, nakon toga ih pospite brašnom, dodajte i pola kašičice soli i dobro promešajte, da brašno može da se rasporedi ravnomerno.
Zapržite tikvice oko 5-6 minuta, nakon toga dodajte sitno isečen praziluk. Nakon što luk omekša, dodajte mleveno meso i promešajte dobro, da ne bude grudvica.
Dodajte paradajz i začine i ostavite da smesa vri 4-5 minuta. Sipajte smesu u posudu za pečenje, promešajte dobro i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 240 stepeni 20-25 minuta.
Dok se musaka peče umutite sastojke za preliuv, rasporedite smesu ravnomerno preko musake sa tikvicama.
Pecite musaku od tikvica sa mlevenim mesom dok se ne zarumeni, što oduzima oko 15-20 minuta.
Pri serviranju musaku sa prazilukom garnirajte sa kiselim mlekom po želji.