Neodoljivi kroketi s prazilukom

07/04/2018
Mariola Pantelic
odMariola PantelicDžedaj3976
"Pivo odbija da izađe iz frižidera, dok ne izvadite krokete direktno iz tiganja "
Priprema30 min.
Kuvanje20 min.
Ukupno50 min.
Porcije4
  • Ukupno pregledano329
  • Pregledi tokom meseca2
  • Pregledi tokom desmice2
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • praziluk - 250 g
  • brašno - 100 g
  • sveže mleko - 350 ml
  • jaja - 1 komad, tvrdo kuvano
  • maslinovo ulje - 3 kašike
  • so - po ukusu
  • beli biber - po ukusu
  • orašćić - po ukusu
  • ulje - za prženje
  • Za pohovanje
  • jaja - 2 komada
  • brašno
  • prezle
* merne jedinice

Način pripreme

1. Isecite praziluk na parčiće ili tanke krugove. Propržite ga u zagrejanom maslinovom ulju, zajedno sa prstohvatom soli ili dva, da potpomogne njegovo brzo mekšanje.

2. Kada je skoro gotov, sipajte u njega brašno i mešajte oko 2 minuta, dok ne dobije blago zlatastu boju i zamiriše prijatno.

3. Sipajte malo po malo mleka, mešajući intenzivno dok se ne dobije gusta kaša, gust bešamel. To treba da se desi na laganoj vatri.

4. Stavite začine i nakon što se dobro integrišu sklonite sa vatre.

5. Isecite jaje na sitne parčiće i dodajte ga u smesu. Probajte da li je slano. Nakon toga ostavite da se ohladi i stavite u frižider na bar 30 minuta, da se dobro stegne. Posuda treba da je pokrivena da se ne uhvati korica.

6. Pripremite tri tanjira za pohovanje: jedan sa dva umućena jaja, ostali sa brašnom i prezlama.

7. Da bi kroketi dobili klasičan oblik, zagrebite kašikom smesu i uhvatite je u šaku. Kad zatvorite šaku ne treba da izlazi suvišna količina, ali ako se to desi, odstranite je. Dodatno oblikujte rukom u pravilan blago izdužen oblik, kao na snimcima.

8. Kada su svi kroketi oblikovani, počnite da ih valjate prvo u brašno, posle u jaja i na kraju u prezle. Poređajte u tanjir i tek kad su svi poređani u posudu možete da počnete sa prženjem.

9. Pržite u dobro ugrejanom ulju dok ne dobiju željenu preplanulost.

10. Servirajte sa sosom od majoneza i uživajte u ovom čudnom mezetu.

Beleška: Ako nećete da pržite celu količinu dobijenih kroketa, sačuvajte ih i zamrznite ih. Pri odmrzavanju su i opet tako sveži i ukusni!slični recepti ovde

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar