Način pripreme
1. Počnite sa pripremom sosa. Luk isecite na sitne kockice. Ugrejte maslinovo ulje u većem i dubljem tiganju, dodajte luk, pržite dok ne dobije zlatnu boju. Posolite. Dodajte beli biber, alevu papriku i ljutu alevu papriku, i brzo mešajte oko 20 sekundi, dodajte brašno i energično mešajte. Kutlačom dodajte od bujona, mešajte žicom i kuvajte oko 8-10 minuta. Skinite sa vatre i po izboru možete pasirati. Ostavite sa strane.
2. Krompir oljuštite i isecite na kriške srednje veličine. Prelijte hladnom vodom.
3. U veliku, duboku šerpu sipajte vodu i so, i ostavite da provri. Stavite krompir da se kuva tačno 6 minuta. Uključite tajmer za vreme. Izvadite i ocedite. Stavite u posudu, obloženu ubrusom da upije vlagu.
4. U duboku šerpu sipajte veliku količinu masti, ugrejte je na umerenoj temperaturi i dodajte Krompir u dve porcije, da se ne zalepe jedan za drugi. Važno je da ima više masti, ba bi bilo efikasno prženje. Od mogućih devet stepeni na ringli, u početku pecite na petom lli šestom stepenu, a pred kraj pečenja temperaturu malo podignite. Pržite dok ne dobiju zlatnu koricu. Izvadite rešetkastom kašikom na ubrus, uprkos tome što uopšte nema masti. Posolite ih. Na isti način pripremite i preostali krompir.
Servirajte tople, obilno prelivene sosom.
Napomena: Predlog za španski prženi krompir sa sosom kao predjelo, ali i za laganu večeru sa dodatkom halumi sira na gril tiganju.