Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Teletina»Faširane šnicle»Pohovana šnicla od telećeg filea sa sosom od pečuraka

Pohovana šnicla od telećeg filea sa sosom od pečuraka

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5291523k
Pohovana šnicla od telećeg filea sa sosom od pečuraka
Fotografije: Sevdalina Irikova
3 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
5
"Teletina koja se topi u ustima - ni manje ni više"

Potrebni sastojci

  • teleći file - 500 g
  • jaja - 5 komada
  • brašno - 1 šolja, kukuruzno
  • prezle - 2 šolje, od starog hleba
  • pivo - 5 supenuh kašika
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • maslac - 60 g
  • so
  • biber - po ukusu
  • mast - za prženje
  • susam - 100 g
  • limun - 1/2 kore od lmuna
  • sos od pečuraka
  • braon šampinjoni - 500 g
  • beli luk - 2 čena
  • maslac - 70 g
  • bujon od pečuraka - 1 1/2 šolje
  • za bujon od pečuraka
  • majčina dušica
  • so
  • biber
  • sirće - 4 kapljice
  • crno vino - 1 šolja, suvo
  • kukuruzni skrob - 4 supene kašike
  • so
  • biber
* merne jedinice

Način pripreme

Meso isečemo na porcije, očistimo od žilica. Ako su filei kupljeni gotovi, stavljamo ih u streč fojiju /čuva meso od pucanja/ i lupamo drvenim čekićem. Pravimo elipsast oblik i napravimo brazde oštrim nožem, da izbegnemo deformaciju mesa za vreme toplotne obrade. Začinimo ih solju i biberom.

Za pripremu smese za pohovanje je potrebno da odvojimo žumanca od belanaca. Uz pomoć štapnog miksera umutimo žumanca sa prstohvatom soli, brašnom, praškom za pecivo i pivom. Dodajemo belanca umućena na sneg. U smesu za pohovanje dodajemo i malo bibera.

Za prezle volim ukus sveže samlevenih mrvica stare zemičke, bageta ili suvog hleba. U mrvice dodajte šaku semena susama i izrendanu koru od limuna. Susam daje lepu hrskavost, a miris citrusa dopunjava kvalitetan ukus pohovanog filea.

Pripremamo tri tanjira sa smesama za pohovanje. U prvu sa brašnom uvaljamo file, nakon toga pažljivo istresemo.

Drugi tanjir je sa mekanom smesom. Potapamo file, nakon toga ga uvaljamo u aromatične domaće prezle.

U tiganju je mast već ugrejana. Pržimo filee sa obe strane. Izvadimo ih obavezno na ubrus, da se ocedi višak masti. Možemo ih staviti u rernu na 50 stepeni da bi bili topli prilikom serviranja.

Pečurke očistimo suvom četkom. Ne peremo ih vodom da ne upiju previše tečnosti.

Stavljamo na kratko u vrelu vodu /2 šolje/ u koju smo stavili 1-2 struka majčine dušice, so, nekoliko zrna bibera i prstohvat limunske kiseline ili 3-4 kapi sirćeta.

Blanširamo pečurke oko 10 minuta. Ocedimo ih i kad se ohlade sečemo na kriške.

Sačuvamo bujon iz kuvanja, procedimo 1 1/2 šolju od njega. U tiganju sa rastopljenim maslacem stavljamo oceđene pečurke, cele čenove belog luka, dinstamo 3-4 minuta. Dodajemo bujon od pečuraka i ostavljamo da se krčka dok tečnost na pola ne ispari. Posolimo ako je potrebno.

Deglaziramo crnim vinom. Kad alkohol ispari, u malo hladne vode rastvaramo kukuruzno brašno. Njime zgusnemo sos.

Serviramo pohovani teleći file topao, ukrašen sosom od pečuraka i kriškom limuna.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: