Način pripreme
But operite i istrljajte ga maslacem, medom, preko poprskajte malo soja sosa, ruj i alevu papriku. Ostavite da se marinira nekoliko sati (može i da prenoći).
Duboki pleh nauljajte (ja sam koristila onaj iz rerne). Luk očistite i isecite na polumesece. Dno pleha prekrijte lukom. Posipajte malo soli i bibera. But stavite preko luka, sipajte vino i oko 350 ml vode (da pokrije dno, ne treba da bude više od pola pleha). Pleh pokrijte aluminijumskom folijom i stavite u zagrejanu rernu na 160 stepeni, da se peče oko 2 sata i 30 minuta.
Dok se meso peče, napravite garnir.
Krompir ogulite i isecite na polumesece srednje debljine. Mladi luk i nanu sitno iseckajte, a spanać na trake.
Kada prođe 2 i po sata od peče ja buta, izvadite pleh, sklonite foliju i poređajte garnir prema sledećem redosledu: preko luka, koji se već gotovo i otopio, posipajte iseckanu nanu, a podignite but, pa malo i ispod njega posipajte.
Nakon toga poređajte krompir, pa posipajte preko začine za krompir. Na kraju stavite spanać i mladi luk. Posipajte malo soli. Sipajte oko 200-300 ml vode. Preko ponovo stavite foliju i pecite na istoj temperaturi oko sat vremena.
Nakon toga sklonite foliju, proverite da li je krompir omekšao. Sosom od pečenja prelijte but i ostavite da se zapeče, dok ne uhvati koricu.