Jagnjeći but sa začinima

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Glavni urednik
57217132
Jagnjeći but sa začinima1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Kuvanje
150 min.
Ukupno
150 min.
Porcije
8
"Krhko jagnjeće meso nežnog ukusa koje donosi simfoniju aroma!"

Potrebni sastojci

  • jagnjeće meso - but 2, 250 kg
  • bademi - blanširani 1/8 šolje
  • luk - 225 g, krupno narezan
  • beli luk - 8 čenova
  • đumbir - 225 g
  • ljute paprike - zelene i sitno iseckane
  • kiselo mleko - 600 ml
  • kumin - 2 kašike
  • korijander - mleveni 4 kašičice
  • aleva paprika - ljuta pola kašičice
  • so - 3, 5 kašičice
  • garam masala - pola kašičice
  • ulje - 6 kašika
  • karanfilić - pola kašičice
  • kardamon - 16 mahuna
  • cimet - 1 štapić (5 cm)
  • biber - 10 zrna
* merne jedinice

Način pripreme

Uverite se da je sva masnoća odstranjena s spoljašnje strane buta. Nakon toga ga stavite u željenu posudu za pečenje.

Pomešajte bademe, luk, beli luk, đumbir, ljute paprike i 3 kašike kiselog mleka u multipraktiku i pasirajte dok ne dobijete pastu. Sipajte ostatak kiselog mleka u posudu i umutite viljuškom dok ne postane glatko i kremasto. Dodajte pastu iz multipraktika, kumin, korijander, ljutu alevu papriku, so i garam masalu. Dobro promešajte.

Stavite deo te paste u nekoliko prethodno napravljenih otvora u mesu. Budite velikodušni. Razmažite pastu s donje strane buta, nakon toga oštrim nožem napravite otvore i po njegovoj površini i prstom nagurajte pastu unutra. Okrenite but i ponovite istu proceduru i s druge strane. Sipajte ostatak paste preko i oko mesa. Pokrijte posudu za pečenje folijom i ostavite da odstoji u frižideru 24 sata.

Nakon što prođe 24 sata, izvadite posudu iz frižidera i ostavite meso da dobije sobnu temparaturu. Sklonite foliju.

Zagrejte ulje u malom tiganju na umerenu temperaturu. Kad se zgreje dodajte karanfilić, cimet, kardamon i biber. Kad se karanfilić naduje (to će biti za samo nekoliko sekundi) sipajte vrelo ulje sa začinima preko mesa.

Zagrejte rernu do 200 stepeni. Ponovo pokrijte posudu folijom. Pecite oko sat i 30 minuta. Nakon toga sklonite foliju i pecite još 45 minuta. Polivajte 3-4 puta sosom. Pospite suvo grožđe i bademe preko mesa i pecite još 5-6 minuta. Izvadite posudu iz rerne i ostavite je da odstoji 15 minuta.

Izvadite meso iz posude i stavite ga na topao poslužavnik. Kašikom skinite masnoću s površine sosa. Dok koristite rupičastu kašiku izvadite parčiće začina. Sipajte pročišćen sos preko mesa. Jelo može da se servira s krompirićima, koji se zapeku u sosu nakon vađenja mesa.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: