Način pripreme
1. Operite patlidžan, nemojte da ga sušite i ljuštite, prepolovite ga po dužini i stavite sa isečenim delom na dole u pleh, obložen papirom za pečenje. Pospite malo maslinog ulja i soli i stavite u rernu, prethodno ugrejanu na 200 stepeni, 20-30 minuta, ili dok potpuno ne bude gotov i ne omekša.
2. Čim se ohladi dobro ocedite vodu, koja se odvojila, oljuštite ga i stavite u posudu zajedno sa tofuom, belim lukom, prezlama, sremušem, solju i sušenim peršunom. Pasirajte dok ne dobijte glatku i gustu smesu. Gustina može da varira u zavisnosti od toga koliko je mesnat patlidžan, koji ste koristili. Ako vam se čini da je smesa retka možete dodati još prezle ili tofua. Za više nevegetarijansku varijantu možete dodati i malo krem sira ili topljenog sira.
3. Mokrim rukama oblikujte okrugle krokete i uvaljajte ih u prezle. Poređajte ih na papir za pečenje ili u prethodno namazan pleh.
4. Pospite maslinovim uljem i pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 190 stepeni, oko 20 minuta, ili dok ne dobiju boju po vašoj želji.
5. Servirajte zabodene na čačkalice i po vašem izboru možete ukrasiti sosem, predjelom od crvenih paprika, ili običnom ljutenicom.
Prijatno!