Način pripreme
Spanać olistite od drške, operite i poparite u vreloj vodi sa malo soli, 1 minut. Izvadite rešetkastom kašikom i prebacite u posudu sa hladnom vodom, a nakon toga ocedite i iseckajte.
Oljuštite krompir, operite i isecite na tanke krugove, po 2 mm. Ugrejte malu posudu sa mnogo ulja i stavljajte krompir u porcijama da se prži dok ne dobije zlatnu boju. Izvadite na ubrus da se ocedi. Šargarepu isecite na isti način, elispasto po dužini, ljuštilicom za krompir i takođe je pržite 1 minuta.
U posudi umutite jedno jaje sa prstohvatom soli i pomešajte sa mrvljenim sirom. Peršun iseckajte i izajedno sa spanaćem dodajte u jaje. Pospite prstohvatom mleveno bibera i ponovo promešajte.
Široki pleh obložite papirom za pečenje. Na četiri mesta, gde ćete poređati gnezda stavite malo maslaca. Tamo oblikujte 4 kruga od krompira, neka se kriške malo preklapaju, a u sredinu odozgo stavite po dve kriške kao dno. Rasporedite nekoliko kriški šargarepe preko krompira po periferiji.
Smesu od spanaća takođe podelite na četiri dela. Od svakog oblikujte prsten preko krugova od krompira, kao gnezdo, širne oko 10 cm i visine 2 cm. U pripremljena gnezda lagano razbijte po jedno jaje.
Rernu prethodno ugrejte na 200 stepeni, dok pripremate gneza. Gnezda pecite 10 minuta dok jaja ne pobele. Po želji odozgo pospite sa malo aleve paprike.