Način pripreme
Pomešajte brašno sa suvim kvascem, solju, velikim prstohvatom šećera, kiselim mlekom i uljem. Dobro promešajte viljuškom i zamesite srednje meko testo koje se ne lepi.
Pokrijte krpom u velikoj posudi, ostavite na toplom dok se posuda ne napuni testom, onda je gotovo. Razvijte oklagijom na pravougaonu koru debljine oko 0.5 mm.
Po širem delu poređajte mrvljeni sir od kraja do kraja, i uvijte u rolat, samo u dva obrtaja, ivicu namažite vodom ili umućenim belancem i secite. Na isti način oblikujte i preostalo testo.
Isecite rolate na komade dužine 8-10 cm. Debljina je malo manja od jednog prsta na ruci.
Ugrejte ulje na umerenoj vatri, pržite sa svih strana, izvadite piroške na ubrus da se ocedi višak masti.
Servirajte tople sa šoljom čaja, džemom ili kiselim mlekom.