Kuvane škampe

Toni AleksovToni AleksovDžedaj18462
04/05/2018
"Jednostavno, elegantno i veoma ukusno, da nemamo strpljenja da ga probamo "
Priprema5 min.
Kuvanje10 min.
Ukupno15 min.
Porcije4
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano190
  • Pregledi tokom meseca4
  • Pregledi tokom sedmice1
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • škampe - 1 kg, sveži ili razmrznuti
  • voda - 1, 5 - 2 l ili da pokrije škampe
  • so - 70 - 80 g
  • biber - 10 g, u zrnu
  • lovorov list - 4 komada
  • led - 2, 5 kg
  • limun - 2 komada
* merne jedinice

Način pripreme

U duboku posudu sipajte vodu, dodajte so, biber i lovorov list i sve stavite na jaku vatru. Kada voda počne da ključa, spustite škampe unutra.

Ovde nastupa prvi veoma važan momenat - vreme. Kako bi meso bilo mekano i ukusno, poštujte ga veoma tačno. Naravno, vreme zavisi od veličine škampa - ako su male, do srednje veličine, sačekajte minut i po od momenta kada voda sa škampama proključa. Ako su velike - 2 minuta i 30 sekundi je dovoljno.

Nakon isteka ovog vremena, izvadite škampe rešetkastom kašikom i spustite ih u drugu duboku posudu, u koju ste prethodo sipali kompletan led.

Trudite se da škampe dobro pokrijete ledom. Cilj je da se proces kuvanja zaustavi, a nagla promena temperature će učiniti da njihovo meso bude veoma mekano i lakše ćete ih kasnije oljuštiti bez kidanja mesa (ove je drugi važan momenat).

Poslužite ih sa nasečenim kriškama limuna.

Primedba i savet:

Oni koji imaju sreću da žive blizu mora, mogu da koriste morsku vodu, pa normalno, neće dodavati so u vodu. Dobro je da ta voda bude čista i pored toga što se u današnje vreme teško to može ostvariti zbog velike zagađenosti.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar