Način pripreme
Oljuštimo i operemo krompir, nakon toga ga krupnije izrendamo. Prebacujemo ga u posudu, u njega dodajemo brašno + 1 kašičicu soli. Izgnječimo rukama i ostavljamo sa strane.
Nakon toga pripremamo mleveno meso.Ugrevamo 2 supene kašike ulja u tiganju i prebacujemo mleveno meso u njega. Pržimo oko 5 minuta. Dodajemo prstohvat soli i sitno iseckan mladi beli luk. Ostavljamo 2-3 minuta tako na vatri, da upije mirise, i skidamo.
Dolazi red na tikvice i šargarepu. Dobro ih operemo. Šargarepu oljuštimo, ali tikvice ne. Izrendamo ih krupnije i prebacujemo u posudu.
Začinimo ih sa malo soli i 1/2 iseckane mirođije. Promešamo.
Ređanje jela:
Uzimamo pleh i namažemo ga. Prvo rasporedimo smesu od krompira. Odozgo ravnomerno stavljamo od mlevenog mesa. Na kraju pokrivamo tikvicama i šargarepom. Malo pritiskamo rukama.
Pečemo na 180 stepeni oko 1 sat.
Za to vreme pripremamo preliv tako što pomešamo kiselo mleko, jaja i prezle.
Pre nego što jelo bude gotovo, prelivamo ga i ostavljamo još 10-ak minuta. Na kraju posipamo preostalom mirođijom.
Neka Vam je slatko!