Način pripreme
Dobro se promešaju suvi satojci, osim karanfilića. U duboku posudu se stavlja hladno melko i zagreva se postepeno.
U njega se dodaje u porcijama suva smesa, uz neprestano mešanje, da se salep ne pretvori u grudvice.
Nakon što smesa provri, dodaje se unutra i karanfilić i smanjuje se ringla. Ostavlja se da se krčka oko 1 sat, i meša se s vremena na vreme.
Sklanja se sa ringle i ostavlja se da se ohladi. Prebacuje se u posudu sa poklopcem, pogodnu za zamrzivač.
Stavlja se u zamrzivač na 30 minuta, nakon toga se sladoled vadi i meša se 2-3 minuta.
Proces mešanja se ponavlja na svakih pola sata bar 5 puta, da se sladoled ne pretvori u kristale.
Nakon toga se ostavlja u zamrzivač minimum 6 sati da se stegne i zamrzne. Gotov sladoled je nešto srednje između sladoleda i alve i sporije se topi.
Nek vam je slatko!