Jednostavan Jermenski kolač

17/05/2018
Mariola Pantelic
odMariola PantelicDžedaj4249
"Verujte Jerrmenima, kada treba da postignete odličan rezultat sa minimum truda "
Priprema15 min.
Kuvanje45 min.
Ukupno60 min.
Porcije10
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano375
  • Pregledi tokom meseca36
  • Pregledi tokom desmice8
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • šećer - 200 g, kristal
  • brašno - 300 g, belo, prosejano
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • maslac - 125 g, hladan
  • soda za hleb - 1 kašičica
  • kisela pavlaka - 200 g
  • jaja - 1 komad
  • muskatni oraščić - 1 kašičica
  • cimet - 1 kašičica
  • orasi - 1/2 šolje
  • cimet - 1 kašičica
  • so - 1 prstohvat
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 180 stepeni
Kalup za kolač, dobro podmazan 23/13 cm.

U posudi se pomeša brašno, prašak za pecivo i so, promešaju se žičanom mutilicom. Dodaje se maslac, isečen na kocke i izmrvi se ručnim blenderom ili prstima, pretvori se u mrvice. Dodaje se šećer, promeša se.

Polovina smese se sipa u kalup i pritiska se rukom, dok se ne poravna.

Soda se dodaje u kiselu pavlaku, ostavlja se da se aktivira, dodaje se jaje blago umućeno viljuškom, muskatni oraščić i cimet, dodaje se i ostatak suve smese od maslaca i dobro se promeša.

Sipa se preko testa u kalup, posipa se namrvljenim orasima promešanim s malo cimeta.

Peče se na 280 stepeni oko 45 minuta.

Ohladi se u kalupu oko 15 mnuta i nakon toga se izvadi na rešetku.

Ovo je recept za jednostavan jermenski kolač po ideji Ane Šakarjan i zove se Meshkengouyzov.

Beleška: Kolač je napravljen u rebrastom kalupu za kolač, ali pogodnije je da se napravi u keramičkom pravougaonom kalupu, jer je veoma krhak zbog osnove koju ima. Odlikuje se vlažnom struktrom i veoma hrskavom elegantnom osnovom.slični recepti ovde

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar