Način pripreme
Prosejte brašno u posudu i pomešajte ga sa suvim kvascem i šećerom.
Napravite udubljenje i u njega sipajte ajran (na sobnoj temperaturi ili blago zagrejan) i ulje.
Zamesite elastično i nelepljivo testo, dodajući brašno, posipajući po radnoj površini tokom mešenja.
Na kraju dodajte i so u testo malo po malo. To radimo jer tako dajemo vreme kvascu da se aktivira, a so usporava taj proces.
Oblikujte loptu i stavite je u malu vatrostalnu posudu za pečenje (18, 5 cm prečnik, visoki zidovi, pokrivenu papirom za pečenje), pospite malo brašna po površini i blago zagladite. Ostavite tako u toploj prostoriji da naraste i uvdostruči svoj obim.
Narasli hleb ispecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 35 minuta ili dok ne dobije zlatastu preplanulost.
Čim izvadite iz rerne pokrijte čistom krpom na 15 minuta, da omekša korica.
Prijatno!