Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Empanada»Empanade sa spanaćem i paradajzom

Empanade sa spanaćem i paradajzom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Empanade sa spanaćem i paradajzom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 11
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
5
"Jelovnik za danas - aromatične empenadas sa spanaćem i paradajzom"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • brašno - 200 g
  • suvi kvasac - 1 kašičica, ravna
  • maslinovo ulje - 2 kašike
  • voda - 50 ml, blago zagrejana
  • belo vino - 50 ml
  • so - 1 kašičica
  • žumanca - 1 komad
  • za nadev
  • spanać - 250 g
  • paradajz pire - 200 ml
  • mladi luk - 2 struka
  • beli luk - 3 čena
  • jaja - 2 komada, tvrdo kuvana
  • origano - po želji
  • so - poželji
  • maslinovo ulje - 50 - 60 ml
* merne jedinice

Način pripreme

1. Napravite testo, tako što ćete prosejati brašno u činiju i pomešati ga sa solju isuvim kvascem.

Napravite udubljenje, pa u njega sipajte vodu, maslinovo ulje i vino, pa zamesite glatko testo. Napravite loptu i ostavite ga da naraste 30 minuta.

2. Za to vreme napravite nadev, tako što ćete zagrejati maslinovo ulje na umerenoj vatri i u njemu propržiti mladi luk. Sipajte paradajz pire i beli luk, sitno iseckan, zajedno sa solju i origanom, po želji. Neka se sve krčka dok se ne zgusne i dodajte spanać, ali ga nemojte seći (ako su listovi preveliki, onda može, naravno).

3. Nakon 2 minuta ili kada spanać omekša, sklonite sa vatre i ostavite nadev da se ohladi.

4. Isecite jaja na srednje velike komade i dodajte ih smesi, pa dobro promešajte.

5. Razvijte testo u tanku koru i isecite krugove prečnika 15-16 cm. U jednom kraju rasporedite nadev i presavijte, pritiskajući krajeve. Od navedene količine sastojaka i ove veličine dobijaju se 5 empanada.

6. Poređajte u tavu sa papirom za pečenje i ostavite ih da narastu još 30 minuta.

7. Umutite žumance sa malo ulja i vode, pa premažite empanade. Pecite ih 20-22 minuta, tako što ćete ih staviti u rernu prvo na 100 stepeni, a onda povećati na 180.

8. Čim ih izvadite iz rerne, poprskajte ih vodom i nemojte ih pokrivati.

Poslužite ih tople ili kad se ohlade - mogu se jesti uvek.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: