Način pripreme
1. Napravite testo, tako što ćete prosejati brašno u činiju i pomešati ga sa solju isuvim kvascem.
Napravite udubljenje, pa u njega sipajte vodu, maslinovo ulje i vino, pa zamesite glatko testo. Napravite loptu i ostavite ga da naraste 30 minuta.
2. Za to vreme napravite nadev, tako što ćete zagrejati maslinovo ulje na umerenoj vatri i u njemu propržiti mladi luk. Sipajte paradajz pire i beli luk, sitno iseckan, zajedno sa solju i origanom, po želji. Neka se sve krčka dok se ne zgusne i dodajte spanać, ali ga nemojte seći (ako su listovi preveliki, onda može, naravno).
3. Nakon 2 minuta ili kada spanać omekša, sklonite sa vatre i ostavite nadev da se ohladi.
4. Isecite jaja na srednje velike komade i dodajte ih smesi, pa dobro promešajte.
5. Razvijte testo u tanku koru i isecite krugove prečnika 15-16 cm. U jednom kraju rasporedite nadev i presavijte, pritiskajući krajeve. Od navedene količine sastojaka i ove veličine dobijaju se 5 empanada.
6. Poređajte u tavu sa papirom za pečenje i ostavite ih da narastu još 30 minuta.
7. Umutite žumance sa malo ulja i vode, pa premažite empanade. Pecite ih 20-22 minuta, tako što ćete ih staviti u rernu prvo na 100 stepeni, a onda povećati na 180.
8. Čim ih izvadite iz rerne, poprskajte ih vodom i nemojte ih pokrivati.
Poslužite ih tople ili kad se ohlade - mogu se jesti uvek.
Prijatno!