Način pripreme
Uključite rernu da se zagreje do 200 stepeni bez ventilatora.
Ugrejte vodu sa maslacem do tačke ključanja, sklonite sa vatre i sipajte mleko - hladno, sa kukuruznim grizom rastvorenim u njemu.
Promešajte dobro i sipajte u posudu za pečenje ili individualne glinene posudice.
Smesa izgleda dosta retka, ali nakon toga griz će upiti tečnost i nabubriće. Dobro je da ne bude gusto, ali ako vam se tako sviđa stavite još malo njega.
Važno je da nema grudvica kad ga prebacite u posudu za pečenje.
Posipte sa malo aleve paprike i gurnite kačamak u zagrejanu rerni na 5-6 minuta, nakon toga otvorite vratanca i ako se već zgusnulo namrvite sir odozgo.
Pecite dok se ne zgusne potpuno i sri ne uhvati laganu koricu. Možete da ga ostavite i kremastije, kako više volite.
Dok se peče kačamak u rerni, sotirajte spanać kratko u maslinovom ulju na jakoj vatri. Dodajte čenove belog luka, isečene na tanke kriške i kuvajte još minut, da puste aromu.
Paradajz isecite na tanke krugove.
Gotov kačamak pokrijte kriškama svežeg paradajza i sotiranim spanaćem sa belim lukom.
Đakonija!