Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Sabljarka sa mladim belim lukom i šparglom

Sabljarka sa mladim belim lukom i šparglom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78516k963
Sabljarka sa mladim belim lukom i šparglom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 8
27/05/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
3
"Riba, špargla, sos - spremite se za najukusnije riblje jelo"

Potrebni sastojci

  • sabljarka - 3 fileta (po 350 g svaki)
  • maslinovo ulje - 50 - 60 ml
  • so - 3 kašike, krupna, ljuspasta
  • špargle - 350 g, mlade
  • mladi beli luk - 1 vezica
  • paradajz - 1 komad, za garniranje
  • ajoli - 3 kašike, pune
  • limun - 1 komad
  • mirođija - 1 kašičica, sušena ili po ukusu
  • peršun - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

1. Oljuštite i iseckajte mladi beli luk na parčiće dužine 1-1, 5 cm. Špargle operite dobro pod tekućom vodom i odlomite tvrde i žilave krejeve u osnovi.

2. Zagrejte veći deo maslinovog ulja na umerenoj vatri i zapržite povrće 5-6 minuta. Dovoljno je da beli luk dobije boju, a špargla da ostane blago hrskav. Začinite solju i suvom mirođijom i ostavite sa strane.

3. U drugom tiganju zagrejte ostatak maslinovog ulja na jakoj vatri ( od 9 stepeni na osmom ili u zavisnosti od vašeg šporeta - jedan stepen ispod maksimalnog). Čim se maslinovo ulje blago zadimi, pospite malo krupne soli i stavite filete. Ako je dovoljno veliki tiganj - odjednom ili ako ne staju, nije problem i da ih spremate jedan po jedan, jer su dosta veliki, a vreme za pripremu je kratko i već gotovi se neće ohladiti.

4. Zapecite svaki file po dva minuta sa svake strane, ako su debljine 1 cm. Pod pretpostavkom da su vaši tanji, pecite malo kraće da se ne presuše.

5. Poređajte u široke tanjire i garnijrajte sa parčićima limuna, krugovima paradajza (dobro je da paradajz bude prethodno oljušten), sačuvanim šparglama i ajolijem od belog luka. Pospite krupnom solju i sveže iseckanim peršunom.

6. Riba se konzumira topla sa čašom dobrog belog vina.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: