Bonapeti.rs»Recepti»Morski plodovi»Topla salata sa lignjama i cikorijom

Topla salata sa lignjama i cikorijom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88317k
Topla salata sa lignjama i cikorijom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
3
"Ukusan izazov mediteranske arome i ukusa, koga vam nikad neće biti dosta"

Potrebni sastojci

  • cikorija - 3 komada (belgijska endivija)
  • lignje - 350 g, male
  • luk - 2 glavice, srednje
  • smeđi šećer - 2 kašike
  • belo vino - 2 kašike
  • maslinovo ulje - 2 kašike
  • so - 1 prstohvat
  • maslac - 25 g
  • Za dresing
  • maslinovo ulje - 5 kašike
  • balsamiko sirće - po ukusu (ili limunov sok)
  • biber - 2 prstohvata
  • so - po ukusu
  • Za majonez od šafrana
  • majonez - 4 kašike, izvršite
  • sok od limun - 1 - 2 kašike
  • šafran - 1 prstohvat, u prahu
* merne jedinice

Način pripreme

Za ovu salatu koristimo cikoriju vrste belgijska endivija - glatkih listova. Možete da kombinujete normalnu - bledozelenu i crvenu.

Iskidamo delove listova, a druge delova ostavljamo cele. Prelivamo dresingom, napravljenim od navedenih sastojaka za njega i mešamo.

Luk sečemo na polumesece u zapržavamo u maslacu dok ne omekša. Dodajemo vino, prstohvat soli i šećer i kuvamo dok se ne redukuje.

Lignje očistimo i zapečemo na jakoj vatri u maslinovom ulju po minut sa svake strane zajedno s belim lukom - iseckanim. Isečemo ih na kolutiće.

Za dresing od majoneza pomešamo sastojke i dobro promešamo.

U tanjire, u kojima ćemo servirati, stavljamo kanapee od listova endivije, odozgo stavljamo krugove lignji i luk, dok su još topli, ali ne i vreli.

Prelivamo i ukrašavamo majonezom od šafrana i po želji posipamo sveže iseckanim peršunom.

Beleška:

Ako niste među velikim ljubiteljima blago gorkog ukus cikorije/endivije, da biste ga ublažili, možete da pomešate sa listovim drugih salata.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: