Način pripreme
Za ovu salatu koristimo cikoriju vrste belgijska endivija - glatkih listova. Možete da kombinujete normalnu - bledozelenu i crvenu.
Iskidamo delove listova, a druge delova ostavljamo cele. Prelivamo dresingom, napravljenim od navedenih sastojaka za njega i mešamo.
Luk sečemo na polumesece u zapržavamo u maslacu dok ne omekša. Dodajemo vino, prstohvat soli i šećer i kuvamo dok se ne redukuje.
Lignje očistimo i zapečemo na jakoj vatri u maslinovom ulju po minut sa svake strane zajedno s belim lukom - iseckanim. Isečemo ih na kolutiće.
Za dresing od majoneza pomešamo sastojke i dobro promešamo.
U tanjire, u kojima ćemo servirati, stavljamo kanapee od listova endivije, odozgo stavljamo krugove lignji i luk, dok su još topli, ali ne i vreli.
Prelivamo i ukrašavamo majonezom od šafrana i po želji posipamo sveže iseckanim peršunom.
Beleška:
Ako niste među velikim ljubiteljima blago gorkog ukus cikorije/endivije, da biste ga ublažili, možete da pomešate sa listovim drugih salata.
Prijatno!