Pečena kolenica sa vorčester sosom

30/05/2018
"Ako put do muškog srca vodi preko stomaka, možete da gledate na ovu pečenu kolenicu kao na magistralu "
Priprema40 min.
Kuvanje240 min.
Ukupno280 min.
Porcije6
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano193
  • Pregledi tokom meseca8
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • svinjska kolenica - 1 komad, sa kožom
  • so - krupnija
  • goveđi bujon - 700 ml
  • za marinadu
  • goveđi bujon - 30 ml
  • sos vorčester - 3 supene kašike
  • maslinovo ulje - 3 supene kašike
  • limun - 1 komad, sok
  • beli luk u prahu - 1 kašičica
  • aleva paprika - 1 supena kašika
  • biber - 1 kašičica
  • origano - 1 veza, svež
  • ruzmarin - 1 struk, svež
  • za glazuru
  • goveđi bujon - 50 ml
  • vino - 50 ml, crno
  • med - 2 supene kašike, pčelinji
  • ruzmarin - grančice
* merne jedinice

Način pripreme

Operemo i dobro osušimo kolenicu. Na veliku drvenu dasku stavljamo krupniju so, biber i stino isečemo origano i ruzmarin. Za bolji rezultat sačivamo mast koja se odvojila na hladnoj površini bujona. Njom premažemo kolenicu. Tako se začini lakše zalepe kad se začinjava.

Pomešamo sve suve sastojke i njima natrljamo svinjsko meso. U odgovarajućoj posudi pomešamo vorčester sos, bujon, maslinovo ulje, beli luk u prahu i alevu papriku. Dodajemo i preostali deo zelenih začina. Pomešamo sve sastojke da dobijemo pastu.

Smesu prstima utrljamo u kolenicu, posebno se trljaju presečeni delovi konusa, odakle mirisi mogu da kroz mišićna vlakna prođu u unutrašnjost, nemojte zaboraviti i kožu, onatreba da bude pokrivena potpuno.

Kolenicu stavljamo u pleh, obložen folijom. Meso treba da odstoji u frižideru jedan dan.

Izvadimo meso iz frižidera i ostavite ga 1-2 sata na sobnoj tempreraturi pre termičke obrade.

Za glazuru pomešamo crno vino, med i bujon u kaseroli i kuvamo dok se tečnost ne redukuje do željene konsistenicje.

Četkom, napravljenom od grančica ruzmarina namažemo meso obilno sa svih strana. Stavimo ga u odgovarajući pleh, dodajemo goveđi bujona, čija je količina 2/3. Pokrijemo posudu za pečenje folijom. Pečemo prethodno ugrejanoj rerni na 250 stepeni dok koža ne dobije zlatnobraon boju.

Za vreme pečenja pratimo količinu tečnosti u plehu, i ako je potrebno dodajemo još bujona ili vode. Kad bude gotovo skidamo foliju, namažemo kolenicu još jednom medenom glazurom i pečemo još 20 minuta na 180 stepeni, dok kožica ne postane hrskava.

Ako su uslovi pečenja ispoštovani, kad izvadite meso ono treba da bude izuzetno krto i sočno, i da se odvaja od kostiju. U sos iz pleha možete dodati i malo brašna i pavlaka da se zgusne, i da servirate u posudi za sos.

Servirajte sa odgovarajućom salatom. Ako je prilog pečeni krompir, možete ga prekriti sosom koji se odvojio prilikom pečenja.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar