Način pripreme
Počinje se jedan dan ranije;
Rerna - 130 stepeni;
Kalup prečnika - 23-24 cm sa prstenom.
1. Svo voće se stavlja u multipraktik/blender, dodaje se šećer i sok od limuna, umuti se u krem. Procedi se kroz cediljku. Nije neophodno da se stavi na ringlu, osim ako se ne čuva duže vreme.
2. Keks se stavlja u najlon kesu i oklagijom se pređe odozgo da se dobiju mrvice. Sipaju se u posudu, dodaje se istopljeni maslac i 1 kašika šećera. Meša se dok se ne dobije mokar pesak.
3. Kalup sa prstenom se podmaže maslacem uključujući i njegove zidove, dno se pokriva papirom, ali tako da izlazi van ocrtanog prečnika, odnosno da prsten pri kopčanju zahvati papir. Krajevi se skupljaju ispod dna kalupa. Sipa se keks i dnom čaše se pritiska veoma dobro. Stavljaju se u zagrejanu rernu na 150 stepeni 10 minuta. Izvade se.
4. Krem sir se stavlja u posudu sa šećerom, skrobom i meša se mikserom dok ne postane krem. Jedno po jedno se dodaju sva jaja, maskarpone, vanila, kora limuna i sok od limuna. Umuti se u krem.
5. Smesa se sipa preko keksa, poravna se, uvija se čvrsto u aluminijumsku foliju sa svih strana i stalja se da se peče na pari u posudi za pečenje preko krpe. Naliva se vrela voda do sredine kalupa. Peče se na 130 stepeni tačno - 70 minuta.
Nakon tih 70 minuta rerna se isključuje i kalup sa čizkejkom ostaje u rernu dok se potpuno ne ohladi, a nakon toga se stavlja u frižider na jednu noć.
6. Nakon što se izvadi iz frižidera. gorionikom ili fenom se prođe po zidovima kalupa da može lakše da se izvadi i da se ne ošteti. Odozgo se stavlja rešetka i okreće se, sklanja se papir, okreće se ponovo na tanjir za serviranje.
Seče se na parčiće kao za tortu, preliva se gomilicama šumskog voća.