Način pripreme
1. Rastvorite kvasac u toploj vodi sa šećerom i ostavite da naraste 10 minuta na toplom.
2. Ocedite pire od bundeve od suvišne vode i pomešajte ga sa umućenim žumancem, vanilom, cimetom i korama lmuna i pomorandže (za pire ja umesto da kuvam bundevu ja sam je ispekla, uvijenu u aluminijumsku foliju tako se ne napoji sa previše vode i bude ukusnija. Posle sam je pasrala i bila je teža od 300 g).
3. Sipajte narasli kvasac u preostalu smesu i dobro promešajte.
4. Dodajte prosejano brašno malo po malo, mešjući dobro dok se ne dobije homogena smesa. Treba da izgleda kao na slici koju sam zakačila - kao gusta i rastegljiva kašica.
5. Pokrijte krpom i ostavite na toplom da naraste 1 sat dok ne utrostruči obim.
6. Zagrejte ulje na srednjoj temperaturi (dobro je da je obilna količina) i pripremite posudu s vodom.
7. Kašičicom uzimajte meko testo levom rukom, a desnu potapajte u vodu i uzimajte smesu kašikom, dok palcem pravite rupicu u sredini i odmah spuštajte u zagrejano ulje. Ne brinite se ako vam prve krofnice ne budu pravilnog oblika, kod tako retkog i lepljivog testa to je normalno. Kvasite ruku kod svake sledeće krofnice, pazeći da ne upada voda u ulje, da ne prska. Ne stavljajte mnogo u tiganj, da se ne slepe jedna za drugu. Kada dobiju prijatnu preplanulost s jedne strane, okrenite s druge.
8. Gotove krofnice izvadite na kuhinjski ubrus, da se apsorbuje suvišna masnoća i pospite obilno šećerom u prahu.
9. Servirajte sa šoljom tople čokolade!