Način pripreme
1. Prosejte brašno u duboku posudu i pomešajte sa kvascem, šećerom i solju. Napravite udubljenje u sredini i sipajte ulje, vodu, vino i belance od jaja (žumance sačuvajte za mazanje na kraju).
2. Zamesite glatko testo i ostavite da naraste na toplom 30-40 minuta. Za to vreme se pozabavite nadevom.
3. Oljuštite i narendajte paradajz. Paprike isecite na krupno, a luk i beli luk na sitno.
4. Zagrejte maslinovo ulje na srednjoj vatri i zapržite prvo luk nekoliko minuta, posle stavite paprike zajedno sa prstohvatom soli i kuvajte dok ne promene boju i omekšaju. Na kraju stavite beli luk, a nakon 2-3 minuta paradajz, zajedno sa kašičicom paradajz pirea ili koncentratom, i šećer (ovde je trenutak da dodate i začine). Smanjite vatru i kuvajte oko 10-15 minuta, nakon toga ostavite da se ohladi.
5. Ocedite tunjevinu od tečnosti i masnoće u konzervi i razmrvite je na mrvice. Isecite skuvano jaje na male parčiće i pomešajte sve sa već ohlađenim sofritom od paradajza i paprika. Začinite solju ako je neophodno.
6. Već naraslo testo podelite na dve lopte - jednu malo veću od druge. Po želji možete da sačuvate malo testa i za ukras po vašem izboru.
7. Razvijte prvo veću loptu u tanku koru (ali ne previše, oko 3-4 milimetra) i stavite u podmazanu posudu za pečenje prečnika 25 cm, dok blago savijate krajeve na gore. Rasporedite nadev ravnomerno i pokrijte drugom loptom testa, razvijenom u koru. Uvijte i spojte dobro krajeve, a na kraju zapečatite praveći rupice viljuškom. Oštrim nožem napravite rupu u sredini.
8. Ostavite da naraste još 30 minuta i namažite umućenim žumancem sa malo ulja. Pecite 20 minuta na 180 stepeni u prethodno zagrejanoj rernu.
9. Servirajte empanadu toplu ili hladnu, ukrašenu sa maslinama po vašem izboru.
Prijatno!