Empanada Gajega

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Empanada Gajega
Fotografije: Yordanka Kovacheva
3 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
6
"Dobri poslovi traže vreme - ko je izmislio ovo nije probao našu ukusnu empanadu, koja se sprema za čas"

Potrebni sastojci

  • Za testo
  • brašno - 300 g
  • voda - 100 ml (blago zagrejana)
  • belo vino - 30 ml
  • ulje - 80 ml (ili maslinovo ulje)
  • so - 1 kašičica, izvršita
  • šećer - 1 kašičica
  • jaja - 1 komad
  • suvi kvasac - 5 g
  • Za nedev
  • paradajz - 2 komada, veliki, dobro uzreo
  • paradajz pire - 1 kašika
  • paprika - 1 komad, crvena
  • paprika - 1 komad, zelena
  • luk - 1 srednja glavica
  • beli luk - 3 čena
  • tunjevina - 200 g, iz konzerve
  • začini - biber, suva mirođija, prstohvat kumina
  • jaja - 1 komad, tvrdo kuvano
  • masline - po želji, za ukras
  • maslinovo ulje - 70 ml
  • so
  • šećer - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

1. Prosejte brašno u duboku posudu i pomešajte sa kvascem, šećerom i solju. Napravite udubljenje u sredini i sipajte ulje, vodu, vino i belance od jaja (žumance sačuvajte za mazanje na kraju).

2. Zamesite glatko testo i ostavite da naraste na toplom 30-40 minuta. Za to vreme se pozabavite nadevom.

3. Oljuštite i narendajte paradajz. Paprike isecite na krupno, a luk i beli luk na sitno.

4. Zagrejte maslinovo ulje na srednjoj vatri i zapržite prvo luk nekoliko minuta, posle stavite paprike zajedno sa prstohvatom soli i kuvajte dok ne promene boju i omekšaju. Na kraju stavite beli luk, a nakon 2-3 minuta paradajz, zajedno sa kašičicom paradajz pirea ili koncentratom, i šećer (ovde je trenutak da dodate i začine). Smanjite vatru i kuvajte oko 10-15 minuta, nakon toga ostavite da se ohladi.

5. Ocedite tunjevinu od tečnosti i masnoće u konzervi i razmrvite je na mrvice. Isecite skuvano jaje na male parčiće i pomešajte sve sa već ohlađenim sofritom od paradajza i paprika. Začinite solju ako je neophodno.

6. Već naraslo testo podelite na dve lopte - jednu malo veću od druge. Po želji možete da sačuvate malo testa i za ukras po vašem izboru.

7. Razvijte prvo veću loptu u tanku koru (ali ne previše, oko 3-4 milimetra) i stavite u podmazanu posudu za pečenje prečnika 25 cm, dok blago savijate krajeve na gore. Rasporedite nadev ravnomerno i pokrijte drugom loptom testa, razvijenom u koru. Uvijte i spojte dobro krajeve, a na kraju zapečatite praveći rupice viljuškom. Oštrim nožem napravite rupu u sredini.

8. Ostavite da naraste još 30 minuta i namažite umućenim žumancem sa malo ulja. Pecite 20 minuta na 180 stepeni u prethodno zagrejanoj rernu.

9. Servirajte empanadu toplu ili hladnu, ukrašenu sa maslinama po vašem izboru.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: