Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Pogača»Pamuk pogača za praznike

Pamuk pogača za praznike

LiudmilaLiudmila
Inovator
4681661k159
Pamuk pogača za praznike
Fotografije: Liudmila
1 / 3
13/01/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
"Pamuk pogača za praznike - trening za ruke, meditacija za um i na kraju ćete imati ovu lepotu na trpezi!"

Potrebni sastojci

  • belo brašno - 600 g
  • tečna pavlaka - 100 ml
  • sveže mleko - 160 ml
  • kvasac za hleb - 20 g, svež
  • šećer - 2 supene kašike
  • so - 1 supena kašika
  • jaja - 2
* merne jedinice

Način pripreme

Evo jednog jednostavnog recepta za mekanu pogaču koja mi je omiljena. JEdino je potrebno više vremena da se spremi, ali ipak vredi.

Potrebno je da imamo 600 g belog brašna, 100 ml tečne pavlake, 160 ml svežeg mleka, 20 g svežeg kvasca za hleb, 2 kašike šećera, 1 kašičicu soli, 2 jajeta.

Prvo aktiviramo kvasac u toplom svežem mleku sa prstohvatom šećera i malkice brašna. Prosejavam brašno, u njega stavljam šećer i so, pavlaku sa umućenim jajima i dodajem kvasac, već aktiviran.

Mešam kašikom dok se ne dobije lepljivo testo. Pokrivam folijom i ostavljam na sat i po vremena dok ne nadođe. Nakon toga ha blago premesim sa brašnom i delim ga na 5 lopti. Pokrivam i ostavljam na još 15 minuta.

Nakon toga svaku loptu razvijam u tanku koru, mažem mekim maslacem, može i uljem, sečem do pola na trakice i uvijam u rolat sa cele strane kore ka trakama.

Ređam u tepsiju, pokrivam kako bi nadošlo za poslednji put na još pola sata. Lepu pogaču mažem 1 kašičicom svežeg mleka i 1 žumancem i posipam susamom.

Pečem na 180 °C u toploj rerni 0 stavljam i nakon 35 minuta je gotova.

NA rešetci hladim specijalnu pogaču i po želji mažem maslacem, nakon čega vadim iz rerne za sjaj.

Neka vam je slatko sa mojom pamuk pogačom za praznike!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: